Luboš Palata: Slovenské parlamentní volby vyhrál Fico. Ale také Peter Pellegrini

1. říjen 2023

Je to přesně podle pořekadla, když se dva perou, třetí se směje. Hlavním vítězem nedělních parlamentních voleb na Slovensku není ani Robert Fico a jeho Směr, ani nakonec druhé Progresivní Slovensko Michala Šimečky. Tím, kdo na povolebním Slovensku rozdává karty a doslova rozhoduje o tom, kdo bude vládnout, je třetí na pásce, expremiér Peter Pellegrini a jeho Hlas.

Na Slovensku totiž po volbách nemusí vzniknout jen koalice v čele s vítězným Směrem, Hlasem a Slovenskou národní stranou. Ale také ta, v níž by bylo Progresivní Slovensko, Hlas, Křesťansko-demokratické hnutí a Svoboda a Solidarita. O tom, která varianta to bude, rozhoduje přitom právě Hlas a právě Peter Pellegrini.

Tento umírněně vystupující opoziční politik je dnes po třech letech na křižovatce. A má obrovskou odpovědnost za další vývoj Slovenska. Je totiž tím, kdo určuje, kam se Slovensko vydá. Ve vládě s Robertem Ficem by měl těžký úkol udržet jasnou euroatlantickou orientaci Slovenska, nedopustit orbanizaci slovenské politiky, ani další korupční jednání.

Čtěte také

Dodejme, že ostatně kvůli tomu se před více než třemi roky Pellegrini s Robertem Ficem rozešel. A založil s dalšími bývalými politiky Směru svoji stranu Hlas. V situaci, ve které je, by si měl říci dokonce o post premiéra.

To, co je však neznámou, je smýšlení mnoha jeho spolustraníků a spolehlivost nového poslaneckého klubu Hlasu. Tam je přání spolupracovat se Směrem hodně silné a programově i svým způsobem logické.

Spolupráce

Michal Šimečka a jeho Progresivní Slovensko sice nevyhráli. Ale dosáhli situace, kdy Směr a Slovenská národní strana nemají většinu. A ve hře je tak více variant nové vlády. A to dokonce i bez Obyčejných lidí destruktivně chaotického expremiéra Igora Matoviče.

Čtěte také

To není z hlediska demokratických pojistek Slovenska málo. Pokud bude Progresivní Slovensko a jeho spojenci dostatečně otevřené spolupráci s Hlasem, není vyloučená ani vláda bez Roberta Fica a jeho Směru.

Slovensko už tento model zná z dob, kdy v roce 1998 a 2002 vyhrál volby Vladimír Mečiar a jeho Hnutí za demokratické Slovensko. A přesto zemi nevládli.

Nad Slovenskem a Slováky je proto předčasné lámat hůl. Většina slovenských voličů nepodpořila protiukrajinský extrém, ani cestu k nějaké orbanizaci. Slovenská demokracie žije, funguje a to by se nemělo změnit ani v příštích letech.

Luboš Palata

Pokud ovšem muž jménem Peter Pellegrini a jeho Hlas zvládnou svoji zásadní roli, kterou těmito volbami na Slovensku dostali. Roli toho třetího, kdo se sice tolik nesměje, ale určitě rozdává vládní karty.

Autor je komentátorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio