Luboš Palata: Ve sporu o důl Turów už nestačí jen vyjednat odškodné

30. květen 2021

Česko-polský spor o pokračování těžby v obřím hnědouhelném dole Turów u českých hranic dostal úplně nový rozměr.

Postaral se o to Soudní dvůr Evropské unie, před kterým Česko polskou stranu zažalovalo. Soudní dvůr totiž minulý týden přijal předběžné opatření, kterým nařídil Polsku okamžitě zastavit těžbu v dole.

Čtěte také

Polsko bylo zděšeno, Češi jásali. Varšava zareagovala povýšenecky a prohlásila, že odmítá verdikt soudu respektovat a v dole bude v těžbě pokračovat dál.

Současně ale Poláci moc dobře ví, že soud může udělit obří pokutu, která může jít do milionových částek za každý den pokračující těžby.

Proto Varšava okamžitě obnovila jednání s Českem.

Stahování žaloby

Na pondělní schůzce vládních vyjednavačů bylo předjednáno, že pokud Polsko zaplatí odškodné Česku ve výši asi jedné miliardy korun, za které bude do českých obcí u hranic přivedena voda nebo budou postaveny protiprašné stěny, Česko bude uvažovat o stažení žaloby.

Čtěte také

Polský premiér Mateusz Morawiecki se pak na okraj summitu Evropské unie setkal v pondělí s Andrejem Babišem. Po setkání prohlásil, že dohoda je blízko a Češi stáhnou žalobu. Jenže v úterý ráno Babiš dohodu popřel a uvedl, že o stažení žaloby nemůže být řeč.

V úterý pak polští horníci z dolu na několik hodin zablokovali hranici s Českem. A ve čtvrtek občané z nejvíce postižené české obce Uhelná vyzvali v otevřeném dopise vládu v Praze, aby usilovala o zastavení rozšiřování dolu k české hranici.

Miliarda už nestačí

Před předběžným opatřením evropského soudu se mohla česká strana spokojit se zmíněným odškodným v hodnotě jedné miliardy korun. Dnes by byl ale takový krok unáhlený a zaváněl by zradou českých občanů u hranic. V rámci probíhajících jednání je třeba Polsko tlačit k ještě větším ústupkům. A to i v podobě omezení rozšiřování dolu směrem k české hranici. Praha by měla usilovat i o zkrácení povolení k těžbě, které bylo vydáno až do roku 2044. A to i z vnitropolitických důvodů. V Česku má být těžba uhlí ukončena nejpozději v roce 2038, ale možná i k roku 2030. Českým občanům se bude těžko zdůvodňovat, že my zavřeme doly, a v Polsku, navíc těsně u českých hranic, se bude těžit dál.

Zároveň je třeba požadavky vůči Polsku nepřehnat. Jednak současný příkaz k zastavení těžby není rozsudkem, ale předběžným opatřením. Konečný verdikt soudu těžbu zastavit nemusí.

Luboš Palata

Důležité také je, že naše vztahy s Polskem jsou mnohavrstevné. A jejich krize by mohla zastavit stavbu silnic, železnic nebo vodních propojení, které mohou Čechům i Polákům výrazně pomoct. Proto je třeba usilovat o férovou dohodu někde na půli cesty. V případě rozšiřování dolu Turów k české hranici nejen obrazně.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související