Lukáš Jelínek: Sociální smír to má nahnuté. Zatáhne vláda za záchrannou brzdu?

7. listopad 2023

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Fialova vláda dosud hřešila na to, že české odbory jsou umírněné, možná až krotké. Stýkala se s nimi, ovšem ne aby poznala jejich názory a některé si i osvojila, nýbrž aby odbory stavěla před hotovou věc. To ostatně dělala v rámci tripartity i zástupcům zaměstnavatelů.

Jenže co je to za sociální dialog, když znějí jen monology? Ještě v létě předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na otázky, zda a kdy vyjdou jeho kolegové do ulic, odpovídal, že přednost má jednání a že různé formy nátlaku mohou přijít na řadu, až když selže.

Čtěte také

Zatímco ve Středulovi je kus umírněného politika, tak jeho konkurent, šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, už měsíce vystupuje na pouličních protivládních protestech organizovaných extrémními politickými proudy.

A když je vláda k požadavkům odborů stále hluchá a naopak vrší opatření, jež hrozí drsným dopadem na zaměstnance se středními a nižšími příjmy, nelze se divit, že atmosféra houstne. Velký a silný Odborový svaz KOVO se rozhodl stávkovat kvůli dopadům úsporného balíčku na domácnosti i na firmy.

Bojovat i o důvěru zaměstnanců

S nelibostí je také přijímán vládní alibismus při licitování nad minimální mzdou a tzv. zaručenými mzdami v konkrétních profesích. Odbory sdružující státní zaměstnance zase tíží vyhlídka zmrazených platů, nebo dokonce propouštění. To se týká úředníků, ale i nepedagogických pracovníků ve školách.

Čtěte také

Učitelé jsou zase roztrpčení, že se jim rozplynula vyhlídka na 130procentní platy vzhledem k ostatním mzdám v ekonomice. Protesty už proběhly i na podfinancovaných vysokých školách. Dusno je též v nemocnicích, kde dochází k přetěžování nejen lékařů, ale i zdravotních sester, jichž je navíc nedostatek.

Náladě ve společnosti ani nepřispělo, že ve chvíli, kdy mnozí už vyhlíželi světlo na konci tunelu, přišla zpráva o chystaném významném zvýšení regulovaných cen elektřiny. Kdekomu v tu chvíli bylo jasné, že se to projeví nejen na rodinných účtech, ale i na cenách výrobků. Jestli vláda doufala, že se před Vánocemi zdrženlivost občanů zlomí a budou opět ochotni utrácet, tak nyní se dá čekat, že budeme každou korunu v ruce dál obracet dvakrát.

Jenže bez souhry s firmami a zaměstnanci může kabinet na brzký restart Česka zapomenout. Část koaličních politiků zejména z řad Starostů a nezávislých a Pirátů si to začíná uvědomovat. Čeká se ještě, zda se neprobudí sociální vnímavost lidovců, jejichž předseda Marian Jurečka pod tlakem ODS a jejího ministra financí Zbyňka Stanjury v řadě ohledů vystupuje jako posel špatných zpráv.

Lukáš Jelínek

ČMKOS ohlásila výstražnou stávku na 27. listopadu. Ještě před ní ale shrne výhrady a nejspíš i doporučení, co s českou ekonomikou, jež to má v Evropě nejnahnutější, provést. Skutečná a otevřená jednání odborářů s vládou by však měla začít již dnes. S balíčkem už se nejspíš nehne, je ale prostor pro úpravu některých rozpočtových parametrů dopadajících na příjmy domácností nebo pro změnu vládního přístupu k cenám elektřiny.

Sbližování Strakovy akademie s kapitány průmyslu, které poslední dobou sledujeme, může přinést impulsy tuzemskému hospodářství. Teď je ale ještě důležité zabojovat i o důvěru zaměstnanců. Pokud by pětikoalice vstoupila do druhého poločasu svého vládnutí s tisícovkami lidí v ulicích nebo ve stávce, mohli by si její ministři s vidinou příštích voleb pomalu balit kufry.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.