Lukáš Jelínek: Vláda se tváří, že je po všem. Jen aby se nám to nevymstilo

8. únor 2022

Být vláčen okolnostmi a přitom se tvářit jako vítěz, to už je výkon hodný filmového Oscara. Vláda Petra Fialy (ODS) by si ho zasloužila. Omikronu se ne a ne zbavit. Vážných průběhů koronavirové infekce je méně, ovšem nemocnice se plní. Oproti předpokladům ministra Vlastimila Válka (TOP 09) přibývá pozitivních zdravotníků a prezident lékařské komory Milan Kubek očekává sestupnou křivku až v polovině měsíce.

Na školách, zejména středních, scházejí učitelé. Přesto tam má už příští pondělí skončit plošné testování.

Čtěte také

Ubývá zájemců o vakcinaci. Mnohá očkovací centra už pro nezájem zavírají. Převládl pocit, že jsme z nejhoršího venku a omikron že je srovnatelný s chřipkou. Jen jsme pozdvihli obočí nad zprávou, že by se škrty ve státní správě měly odrazit i v propouštění hygieniků. Ministerstvo ji dementovalo až se záhadným časovým odstupem a s výmluvou na „chybu některých zaměstnanců“.

Kabinet byl před těžké rozhodnutí vystaven verdiktem Nejvyššího správního soudu, který otevřel restaurace, sportoviště i kulturní akce neočkovaným jedincům. Když oznámil, že s tím nic dělat nebude, mnozí experti se rozčílili, poněvadž skládání zbraní považují za předčasné. Dokonce i někteří vládní epidemičtí poradci se o tomto kroku dozvěděli až z médií.

Aby se každý zařídil podle sebe

Ostatně také Válkova náměstkyně Martina Koziar Vašáková v první reakci vyjádřila přesvědčení, že to tak kabinet nenechá. Poslední slovo ale měli politici a odborníkům nezbylo než to vzít na vědomí. Vedoucí Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek pouze upozorňuje, že k dramatickému zhoršení může dojít třeba na podzim.

Čtěte také

Zatímco úvahy o povinném očkování vláda na rozdíl od té rakouské, německé či belgické odmítla a dál sází na individuální odpovědnost každého z nás, tak novelu pandemického zákona se jí sněmovnou protlačit podařilo. Teď se ale ještě bude muset snažit i v horní parlamentní komoře. V ní má ještě pohodlnější většinu, na zadní se ale stavějí někteří koaliční senátoři, například Václav Láska (SEN 21), jenž má spoustu konkrétních výhrad.

Na přetřes se dostávají i kompenzace podnikatelům. Za listopadové a prosincové omezení míní kabinet vyplatit až tři miliardy korun, podmínkou však je, že propad tržeb musí být 50procentní oproti roku 2019. Hospodští a hoteliéři to již označili za nedostatečné a na Strakovku hodlají vyvinout patřičný tlak.

Na jedné straně se dá přístupu vlády rozumět. Moc stojí o návrat k normálu a o zklidnění nálad ve společnosti. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sice má radikální antivaxery za extremisty, jimiž by se měla zabývat tajná služba, zároveň si ale orgány činné v trestním řízení nedokáží poradit ani se šibenicemi na demonstracích konajících se v nebezpečné blízkosti sněmovny.

Čtěte také

Spousta unavených lidí už odložila i roušky. Roste deziluze. Co si třeba vzít z konce kontrol covidových certifikátů v restauracích? Že byly zbytečné, neúčinné, ba protiprávní, anebo že už je situace příznivá natolik, abychom se přestali obávat a chránit? Měli snad nakonec pravdu ukřičení notoričtí popírači nákazy? Vždyť oni jsou teď na koni…

Disponuje vláda daty, z nichž vyplývá odeznívání dva roky řádící infekce? Omikron už nebude mutovat a nevrátí se varianta delta? Epidemiologové krčí rameny, zato politici se chovají bohorovně jako v létě a zimě 2020 nebo na podzim 2021. Petr Fiala se od Andreje Babiše (ANO) liší jen tím, že se spoléhá na jiné expertní týmy a místo nouzových stavů fandí pandemickému zákonu. Krizový ústavní zákon nepředložil ani jeden, ani druhý a zmatečnou komunikaci si také nemohou vyčítat.

Lukáš Jelínek

Opět to tedy bude na občanech, aby se každý zařídil podle sebe, byť by zodpovědná většina doplácela na nezodpovědnou menšinu. Příklad si můžeme vzít z Británie. Vláda tam restrikce zrušila, ale dobrá polovina obyvatel má respirátory v pohotovosti.

Autor je politický analytik

Spustit audio