Lukáš Jelínek: Změna valorizace penzí dělá zlou krev ve Sněmovně i ve společnosti

21. únor 2023

Silná slova, jimiž byla prošpikována prezidentská kampaň, jsou nadále v kursu. Politici hnutí ANO slibují vládě peklo ve Sněmovně. Andrej Babiš v sobotním vydání deníku Právo avizoval, že koaliční politici „musejí počítat se zablokovanou Sněmovnou a obstrukcemi, které ještě nezažili“.

Jádrem sporu je úprava vzorce pro valorizaci penzí. Ještě v listopadu premiér Fiala seniory ujišťoval, že se není čeho bát a valorizační schéma je dané. Podobně hovořil ministr financí Stanjura.

Čtěte také

Posun nastal začátkem února, kdy ministr práce a sociálních věcí Jurečka přiznal, že by se od příštího roku mohl způsob zvyšování důchodů změnit. Nyní ale už kabinet prosazuje novelu, která by se měla dotknout již nejbližší, tedy červnové valorizace.

Pro průměrného penzistu je rozdíl, jestli dostane navrch 1800 korun podle původního propočtu, nebo nově jen 750. Lidé s nejnižšími důchody by biti nebyli, naopak by se přiblížili těm, kteří pobírají víc na základě principu zásluhovosti. Zmenšit propast mezi různými příjemci penzí dává smysl, ačkoli k tomu měl v minulosti výhrady Ústavní soud. Proč ale ten spěch bez předjednání se sociálními partnery a opozicí i bez diskuse s občany?

Když se opozice postaví na zadní

Čtěte také

Vždyť o průšvihu s rozpočtovým deficitem vědí ve Strakovce dávno. Na Ukrajině se válčí rok, energetická krize s vážnými rozpočtovými dopady je ještě staršího data. Už loni valorizace zvýšily erární výdaje na důchody o 29 miliard.

Zůstává jediné vysvětlení: je po volbách. Na podzim jsme si vybrali senátory a komunální zastupitele, v lednu i prezidenta. Rok a čtvrt teď žádné volby nebudou, koaliční politici tudíž nemusejí voličům mazat med kolem úst. Způsob, jakým vyšli s pravdou ven, si ale logicky vykoledoval hlasitý odpor odborů i opozice.

Aby vláda svůj záměr mohla realizovat již v červnu, musí příslušnou legislativu prohnat parlamentem během března. To je šibeniční termín. Chce-li opozice obstruovat, nemusí odejít s nepořízenou. Koalice sice chystá změny jednacího řádu Sněmovny, které by obstrukce omezily, je to ale běh na dlouhou trať. V březnu ještě bude platit neomezené právo poslanců řečnit stejně jako možnost klubů brát si dlouhé přestávky na svá jednání.

Čtěte také

Předsedkyně sněmovní frakce ANO Alena Schillerová sice tvrdí, že její kolegové povedou věcnou diskusi k tématu, ale jak nedávno prokázal poslanec Lang, jsou toho schopni i prostřednictvím Morseovy abecedy. Vládní poslanci si na oplátku chystají deky a spacáky, poněvadž budou trvat na schůzování i přes noc.

Obstrukcí v posledních volebních obdobích přibylo, což svědčí o drhnoucím dialogu a snižující se laťce politické kultury. Chápat se daly ty kvůli rušení EET, hůře se rozumělo blokování Sněmovny kvůli neochotě kabinetu zvýšit příspěvky za státní pojištěnce do zdravotního systému a naprosto absurdní byly obstrukce kvůli mediální legislativě. Když se ale opozice postaví na zadní nyní, bude za sebou mít velkou část veřejnosti, k tomu se mohou přidat odborářské protesty a také vyhlídka na přelíčení před Ústavním soudem.

Lukáš Jelínek

Konečně se aspoň povede spor o něco skutečného a důležitého. Každá vláda si může určit příjmové i výdajové priority podle svého. Této dělá problém naplnit kasu, proto raději škrtá. Přitom na penze nedáváme ani osm procent HDP. V Polsku a Německu to je přes deset, v Rakousku a Francii přes 13 procent a na jihu Evropy i více.

Na seniorech a nízkopříjmových skupinách nemajících za sebou vlivné lobbisty se šetří nejsnáze. Když už k tomu ale ministři chtějí přistoupit, neměli by tak okatě měnit své chování před volbami a po nich. Dělá to jenom zlou krev.

Autor je politický analytik

Spustit audio