Macron: Když Putinovi dnes neodpovíme silně, bude to znamenat naši prohru v budoucnu

24. březen 2024

Emmanuel Macron si ještě před dvěma lety pravidelně telefonoval s Vladimirem Putinem a varoval západní politiky, aby „neponižovali Rusko“. Dnes je ochotný poslat na Ukrajinu své vojáky. Na to, jak a proč se francouzský prezident proměnil ze zastánce appeasementu v předního evropského jestřába, se na stránkách francouzského deníku Le Monde pokouší odpovědět analytička Claire Gatinoisová.

Vše podle ní začalo letos v únoru na banketu v Elysejském paláci, který následoval po uvedení arménských odbojářů manželů Manukjanových do síně slávy v Pantheonu. Macron tehdy jakoby mimochodem zmínil, že se „situace na Ukrajině zhoršuje a letos nejspíš bude muset do Oděsy poslat své hochy“. 

Podle Macrona je pro Evropu konflikt na Ukrajině existenciální záležitostí.

O pár dní později proběhla v Paříži mezinárodní konference o Ukrajině, na které se sešla dvacítka hlav západních států. Během závěrečné tiskové konference padla otázka, zda Francie uvažuje o vyslání západních jednotek na Ukrajinu. 

Čtěte také

Macron k překvapení všech přítomných odpověděl, že vzhledem k vývoji situace se to nedá vyloučit. Jeho slova způsobila mezinárodní pozdvižení. 

„Ve své podstatě je to legitimní pozice, ale z hlediska diplomacie je takový manévr katastrofální. Když někdo hostí mezinárodní setkání, musí dbát о udržení konsensu,“ cituje Gatinoisová nejmenovaného amerického diplomata. Povyk pak spustila také francouzská opozice. 

„Macron si hraje na válečníka. Ale ve slovech, která tak bezstarostně vypouští z úst, se hraje o životy našich dětí. Jde o to, zda bude v naší zemi mír, nebo válka,“ reagovala vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová.

Lídr radikálně levicové Neporobené Francie Jean-Luc Mélanchon lakonicky prohlásil, že „nastaly časy nezodpovědného žvanění“. 

Změna o 180 stupňů 

Autorka analýzy poukazuje na radikální názorovou proměnu, kterou Macron prošel od začátku války na Ukrajině. Ještě v červnu 2022 prohlašoval, že bychom neměli „ponižovat Rusko“, kdežto dnes chce být vnímán jako jeden z nejbližších spojenců Ukrajiny připravený poskytnout „neomezenou podporu, která by zajistila porážku Moskvy“. 

Čtěte také

Skutečnost, že je Putin uzavřený ve své válečnické a revizionistické logice, docházela podle analytičky Macronovi postupně. S každým dalším telefonátem si v Elysejském paláci stále více uvědomovali, že ruský prezident se už nesnaží zformulovat strategické cíle a rozhovor se točí v bludném kruhu.

Poté, co byli v únoru 2022 po spěšném ústupu ruské armády v ulicích Buči nalezeny desítky zavražděných civilistů, telefonáty prakticky ustaly. 

K zásadnímu posunu v Macronových postojích pak došlo loni v červnu, když na fóru Globsec v Bratislavě vyjádřil podporu rychlému přijetí Ukrajiny do NATO k nevoli Washingtonu a Berlína. Vyzval také k rychlejšímu rozšiřování Evropské unie s tím, že Putinovi je třeba vyslat jasný signál. 

Pozemní vojska na Ukrajině?

Už v té době francouzské vedení začalo zvažovat otázku „vyslání pozemních vojsk“, třebaže v režimu utajení, píše Gatinoisová.

Čtěte také

Podle šéfa štábu francouzských pozemních vojsk Pierra Schilla nejsou Macronova prohlášení posledních týdnů žádnou izolovanou improvizací.  

„To, co říká prezident republiky, je především politický a strategický vzkaz. Jeho hlavním cílem je vyslat Rusku signál o tom, že jsme připravení angažovat se dlouhodobě po boku Ukrajiny,“ říká Schill. 

Poté, co Macron přitvrdil své postoje vůči Kremlu, sklidil paradoxně kritiku také od těch, kdo francouzské angažmá na Ukrajině podporují: prezidentova slova se podle nich neshodují s reálnou mírou podpory Ukrajině ze strany Francie.

Podle údajů Kielova institutu je totiž Francie až na 16. místě, pokud jde o dodávky vojenské pomoci Ukrajině. 

Elysejský palác odpověděl zveřejněním kompletních seznamů výzbroje dodávané Kyjevu, které Francie na rozdíl od většiny dalších ukrajinských partnerů doposud tajila.

Čtěte také

Svým přitvrzením ve vztahu k Rusku Macron sleduje hned několik cílů, a to doma i v zahraničí. Mimo jiné se snaží znovuzískat důvěru zemí střední Evropy, Skandinávie a Baltského regionu, kterou ztratil na začátku konfliktu.

Zdá se, že francouzský prezident ze svých postojů jen tak ustoupit nehodlá. V rozhovoru, který minulý týden poskytl dvěma francouzským televizím, trval na tom, že pro Francii i pro Evropu je konflikt na Ukrajině existenciální záležitostí. 

„Válka se do Evropy může rozšířit jen z vůle Ruska. Ale když se už dnes rozhodneme, že na to neodpovíme, znamená to předem naši prohru,“ cituje francouzského prezidenta v závěru své analýzy pro francouzský deník Le Monde analytička Claire Gatinoisová.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravili Jan Machonin a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související