Magazín Experiment: Jak využít vodu z čistíren? Zakáže EU věčné chemikálie? A kdy postaví celý dům 3D tiskárna?

5. srpen 2023

  • 00:00 témata magazínu
  • 00:32 3D tisk ve stavebnictví
  • 04:10 rozhovor s expertem na technologie stavebních hmot
  • 07:58 zákaz věčných chemikálií
  • 09:52 mobilní aplikace na ochranu srdce
  • 13:37 rozhovor s kardiologem
  • 18:48 recyklace odpadních vod

Na stavbě bytového domu v Praze Modřanech proudí beton potrubím do speciální tiskové hlavy. Pod ním vzniká stěna složitého tvaru – několikrát zaoblená.

„Tady je zázemí komunitní terasy,“ ukazuje Petr Dušta z firmy Skanska. „Terasa bude sloužit obyvatelům bytového domu pro odpočinek, relaxaci. V tomhle zázemíčku budou mít toaletu a malou umývárničku na ruce.“

Ušetří spoustu času a práce

Z vrstvy po vrstvě se skládá docela komplikovaná stěna připomínající zdobičku na dort. „Tímto tvarem chceme demonstrovat, co vlastně umí 3D tisk a jak složitou konstrukci dělá. Kdybychom tuhle konstrukci dělali tradiční technologií, tak to dělají tři party lidí čtrnáct dní. Tenhle stroj to vytiskne za dvě hodiny.

Ano, předcházelo tomu spoustu přípravy, ale zase tím, že už projektujeme ve 3D, tak pro nás ten přechod z 3D projektování do 3D tisku není tak složitý.“

V Česku jsou 3D tiskárny přímo na staveništi úplná novinka. Doslova první pokus. Ve světě se ale používají, říká Jiří Vambera z firmy ICE:

„V posledních pár letech je to na vzestupu. Když jsme s tím začínali, tak se tím zabývaly jednotky až nižší desítky firem. Dneska – po dvou letech – si myslím, že to budou už nižší stovky.

Betonu neprospívá vítr

Stále je to tedy ještě ve stádiu pokusu. Co je ještě potřeba zdokonalit, nad čím je potřeba se zamyslet?

„Trošku tu vane vítr a to je třeba věc, kterou beton obecně nemá rád. Má to svá určitá omezení, proto to tady máme zaplachtované, vítr by tomu opravdu nedělal dobře.“

Čeští odborníci se totiž snaží používat k tisku co nejobyčejnější beton, tak aby nebylo nutné dovážet drahé speciální směsi ze zahraničí, vysvětluje Dominik Stupka z AIS.

Čtěte také

„Beton, který tady dneska používáme, je stejný, ze kterého je postaven tento dům. A my do něj přidáváme jenom nějaké drobné množství aditiv, aby rychleji tuhnul. Ale ten náš hlavní záměr je, aby to byl běžný beton dostupný kdekoliv.“

Stěna je opravdu hodně odlišná. Oproti klasické rovné betonové stěně, která má hladký, jednolitý povrch, je ta 3D tištěná v jednotlivých vrstvách. Bude to držet?

„Drží to. Děláme lámací zkoušky v akreditovaných laboratořích a drží to.“

Práce se přesune do oblasti vývoje

Podle technologů i investorů stavby může tištěný beton ušetřit materiál a hlavně lidskou práci. Dělníků je totiž v současné době nedostatek.

„Jsme teď ve fázi příprav stroje, který by připravoval beton automaticky na stavbě a dopravoval ho do toho zařízení, tak abychom odstranili i potřebu těchto lidí. Je to taková manuálně namáhavá práce.

Čtěte také

My chceme přesunout lidskou práci víc do oblasti vývoje a návrhu staveb, protože stavby se musí velmi detailně navrhovat. Není to jak při klasické stavbě, že se něco posune, něco ubourá, něco dostaví. Tomu se chceme vyhnout. Chceme, aby byl co nejkvalitnější návrh stavby už dopředu daný a na stavbě už to mohlo probíhat bez komplikací.“

Vedení stavby teď vyhodnocuje, jak první pokus dopadl, a plánuje, kde bude nejlepší technikou 3D tisku betonu pokračovat. Ideální by podle nich bylo, kdyby tiskárnu mohl řídit jeden člověk, možná i na dálku.

autoři: Vojtěch Bidrman , mga
Spustit audio

Související