Majitelka firmy v Horní Plané už chtěla s podnikáním skončit, nakonec zásobuje celý region dezinfekcí

17. duben 2020 10:54

Místo konce podnikání nábor nových zaměstnanců a výroba na plné obrátky. I takové zvraty přináší současná pandemie koronaviru. Důkazem je firma Evy Kostkanové v Horní Plané na Českokrumlovsku.

Ta ještě donedávna vyráběla čisticí prostředky, ale majitelka už chtěla podnik předat někomu jinému. Kvůli obrovské poptávce po dezinfekci nakonec plány přehodnotila.

Ve stáčírně firmy Evy Kostkanové se teď za týden vyrobí zhruba pět tisíc litrů dezinfekce. Majitelka přitom už ve svých 63 letech chtěla s podnikáním skončit. Firmu na výrobu čisticích prostředků od 90. let vedla s manželem, který před čtyřmi roky zemřel. „Už jsme si chystala zázemí jinde, už bych tady ani nebyla, ale když jsem se jen vrátila pro něco, tak najednou vypukl koronavir,“ popisuje.

Jan Kostkan se jako vystudovaný chemik věnoval farmacii a vlastnil několik patentů. Později začal společně s manželkou vyrábět prací prostředky bez fosfátů a silikátů, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Příchod globálně rozšířené choroby typu koronaviru prý sám před mnoha lety předpovídal. „Něco jsem se od něho naučila, a když tohle vypuklo, říkala jsem si, že to nenechám jen tak, že je potřeba něco udělat. Manžel měl pravdu, už tisíckrát jsem si na něj vzpomněla,“ říká Eva Kostkanová.

Čtěte také

Nejprve vyrobila zkušební várku dezinfekce, kterou po vyřízení příslušných povolení darovala místnímu obvodnímu oddělení policie. „Pak se to najednou rozkřiklo všude možně, začali chodit z domova důchodců, starostové okolních obcí, protože neměli kde dezinfekci sehnat. Výrobky firmy se zastavily a děláme jenom dezinfekci,“ komentuje Eva Kostkanová.

Zájem byl tak veliký, že se rozhodla na výpomoc zaměstnat šest lidí. Mezi prvními odběrateli byl místní domov důchodců. Podle jeho ředitelky Renaty Březinové se po vypuknutí pandemie dezinfekční prostředky prakticky nedaly sehnat.

„Potom jsme předali kontakty i kolegyním v dalších domovech. Snažíme se pomáhat si, protože když si nepomůžeme my, myslím, že nám nepomůže nikdo. Vím, že si sem pro dezinfekční mýdla přijeli také z Budějovic, Písku, Bechyně,“ dodává.

S výrobou dezinfekce v Horní Plané chce Eva Kostkanová pokračovat, dokud to půjde, protože jak sama trochu pesimisticky říká, v brzký konec pandemie úplně nevěří.

Spustit audio

Související