Malá nemorální historie. Domnělá nevěra a skutečná pomsta v komedii Heleny Benešové

29. říjen 2023

Pár ve středním věku prožívá léto, které se podobá mnoha předešlým. Děti jsou na prázdninách, manžel (Josef Somr) tráví dovolenou sepisováním další odborné práce a zároveň využívá všestranné péče manželky (Jaroslava Adamová). Zmatek do této rutiny vnese neteř, která je v Praze na studijní praxi, a následně ho umocní návštěva světáckého manželova přítele. Nejen radami pak do děje vstupuje rodinná přítelkyně. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Irena Loudová (Jaroslava Adamová), Dr. Ing. Jiří Louda CSc. (Josef Somr), Sylva (Karolina Slunéčková), Eva (Jorga Kotrbová), Standa Purkrábek (Josef Langmiler) a recepční (Radislav Nikodém)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: 1979

Domnělá nevěra, skutečná pomsta, nedorozumění a přemrštěná očekávání, to jsou hnací motory této „nadčasové“ komedie. Kouzlem nechtěného působí její zasazení do kulis reálného socialismu. Těžko říct, zda to byla víc vědomá nadsázka či povinná úlitba. Každopádně nejsilnější stránkou této inscenace Aleny Adamcové z roku 1980 je její skvělé obsazení.

Od konce 60. let, kdy zahájila spolupráci s Českým rozhlasem, napsala Helena Benešová dvě desítky her nejrůznějších žánrů pro dospělé i pro děti – většina vznikla v dramaturgii Josefa Hlavničky. Monodrama Někdy člověk nevypadá (1986) získalo v roce 1987 hlavní cenu na festivalu Prix Bohemia Radio.

Spustit audio

Související