Malba, fotografie i videoart. Cena Jindřicha Chalupeckého zná nové laureáty

26. leden 2023

Cena Jindřicha Chalupeckého se už od roku 1990 uděluje umělcům a umělkyním do 35 let. V posledních letech prošla cena významnou aktualizací svých pravidel, stále je přitom nejsledovanějším tuzemským oceněním v oboru výtvarného umění. Od minulého týdne známe také pětici těch, kteří byli ze 108 uchazečů vybráni za letošní laureáty ceny.

„Ve své tvorbě se zabývám odkrýváním skrytých jevů, které diváci mohou pozorovat v mých generativních videích, instalacích a objektech. Má poslední díla pracovala s data–sety Evropské vesmírné agentury, která monitorovala velká území, například řeku protékající Lisabonem. A tato data se následně promítají do mých generativních videí, kde divák může vidět transformaci kvality vody a městské zástavby v období šesti let, které se ovšem před ním stanou za tři minuty," představuje svou tvorbu multimediální umělec Kryštof Brůha, absolvent pražské AVU.

Čtěte také

Lenka Glisníková porotu zaujala tím, jak fotografii dekonstruuje a znovu skládá do nových forem. Pro vltavskou Mozaiku se představila takto: „Zabývám se převážně fotografií, to je to důležité médium, ze kterého vycházím. Ale to médium nenechávám jenom v ploše, ale často ho přetavuji ve fyzické objekty, například mně zajímá transformace plochy do prostoru. A možná ještě důležité říct, že ráda pracuji s netradičními materiály, které jsou tradiční pro fotografii." 

Petra Janda, zakladatelka platformy Artbiom.cz, kreativního prostoru Artstudio Lůno a Ekobuňky AVU, popisuje, co je pro její tvorbu zásadní: „Pohybuji se napříč médii. Hodně vycházím z objektů, protože nějakým způsobem je pro mně hmota důležitá. Ale pracuji hodně intenzivně s konceptem. Objekty – nějaké své sochy – hodně ožívám, ať už třeba v performance nebo nějakou spoluprací. Je pro mě hodně důležitá forma jejich vzniku, která většinou vychází z nějaké spolupráce nebo situace, se kterou hodně intenzivně pracuji. Takže vlastně vztahy jsou pro mě hodně důležité a skrz ně nazírám na ekologii, která je pro mě největším tématem."

Mezi další laureáty patří malířka Gabriela Těthalová a umělecký kolektiv StonyTellers. Výstava projektů laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého bude zahájena 1. listopadu v galerii PLATO v Ostravě.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související