Malé vesnice i známá města. Každý kout Přeloučska je krásný

25. červen 2023

Důležitou součástí výletů jsou různé prospekty a knihy, která mapují zajímavá místa. Právě tím se zabývá CBS Nakladatelství, které připravuje novou knihu Přelouč a okolí z nebe s leteckými fotografiemi. Nestandardní pohled na obce často překvapuje i samotné starosty.

Známým lákadlem na Přeloučsku je třeba národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, zámek v Cholticích nebo samotná Přelouč. Za zmínku ale stojí i menší obce, které nabízí krásnou přírodu, historické kostely, tvrze nebo rozhledny. Fotografická kniha Přelouč a okolí z nebe zve k návštěvě přírody a rybníku v Břehách, obce Brloh, písníků v Mělicích, tvrzi Svojšice, revitalizovaného parku u zámku Zdechovice nebo rozhledny Barborka ve Svinčanech.

Pohled z nové perspektivy

Na některá místa je z nebe možná hezčí pohled než ze země. Například letecká fotografie kostela svatého Petra a Pavla v Kojicích nabízí unikátní podívanou. „Někdy je tak trochu úsměvné, když se starostové podívají na fotografie své obce a nemůžou ji poznat, protože ji znají z pohledu ze země a z letadla svou obec nikdy neviděli. U toho se vždy trošku pousmějeme,“ vypráví Jana Bartáková, která zařizuje spolupráci s jednotlivými obcemi.

Jez a vodní elektrárna, Přelouč

Pořídit fotografie z nebe není jednoduchá záležitost. Pro kvalitní výsledek je potřeba jasné počasí a šikovný pilot letadla. „Létám spolu s fotografem, který pořizuje snímky. Snažím se nalétávat z různých úhlů po sluníčku, aby byly záběry co nejhezčí,“ popisuje svou práci pilot Radek Štěrba.

Kudy vedou nejkrásnější cyklostezky na Přeloučsku? Kam se vydat za vodními sporty? A co je nejtěžšího na práci pilota? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související