Z věží do podzemí Přelouče

30. červen 2019

I když se Přelouč jako město s bohatou historií může pochlubit hned několika věžemi kostelů, včetně toho poutního, dominantou města je věž Občanské záložny. Ta má také spletité podzemí.

Přelouč patří mezi nejstarší místa Pardubického kraje. První písemná zmínka o ní totiž pochází z roku 1086, městem se pak stala v roce 1261. Už v té době jistě stával na místě toho dnešního kostela v centru  svatostánek románský. Později barokně přestavěný kostel sv. Jakuba staršího býval ještě do druhé poloviny 19. století dominantou města, která vítala návštěvníky z širokého okolí. Pak jej zastínila honosná budova školy a o pár let na to ještě velkolepější stavba, budovu Občanské záložny, která byla zároveň i kulturním centrem města.

Stavbu s přes 30 metrů vysokou věží, která je dodnes chloubou města, navrhl v 80. letech 19. století slavný architekt Rudolf Kříženecký. Ten také vypracoval projekt ještě jedné přeloučské budovy, a to evangelické fary. Tu navrhli a postavili  v roce 1905 podle amerických vzorů, presbyteriánských chrámů v USA se sgrafity a biblickými citáty v omítce. Věže obou staveb pak jejich autor navrhl tak, aby byly jedna druhé na dohled.

Legenda o zázraku a strašidla ve sklepě

Z věží kostela svatého Jakuba, Občanské záložny i evangelického kostela je především krásný pohled na centrum města.

Evangelický kostel v Přelouči je unikátní, vystavěli ho podle amerických vzorů

Trochu jinak je tomu v případě výhledu z věže kostela hřbitovního, Navštívení Panny Marie, který stojí na okraji města. K jeho vzniku se váže legenda o zázraku, zázračném středověkém obrazu, který tam dodnes mají. Ten měl v 80. letech 17. století uzdravit z nákazy morem tamního faráře. Na tuto počest pak vybudoval kostel, do kterého obraz Panny Marie s Ježíškem, umístil a ke kterému se za kterým brzy začali chodit poutníci. Dodnes je to oblíbené poutní místo.

Dalším místem, které v sobě skrývá kus tajemství, jsou sklepení v centru města. Možná pochází z nejstarších dob města, určitě pak z přelomu 15. a 16. století, protože se o nich píše v městských knihách z té doby. Jsou to prostory poměrně rozsáhlé, plné spletitých chodbiček, z části zasypané a hlavně vůbec neprozkoumané.

Většinou ani není možné se do nich dostat. Až na jeden, ve kterém dokonce jeho majitel vytvořil dětskou atrakci, blikající postavy strašidel. Například pro děti z letních příměstských táborů je pak příchod do tohoto sklepa skutečnou stezkou odvahy.

Spustit audio

Související

  • Z věží do podzemí Chrudimi

    K čemu byl gotický tunel pod kostelem? Nezůstal v podzemním labyrintu poklad, který tam zazdívali naši předkové před nepřáteli? Řadu otázek vyvolává podzemí pod Chrudimí.

  • Z věží do podzemí Ústí nad Orlicí

    Přestože podzemí Ústí nad Orlicí není rozsáhlé, skrývá mnohá tajemství. Třeba desítky studánek ve sklepeních v centru s průzračně čistou vodou.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.