Malešov u Kutné Hory má bohatou historii i slavné rodáky. Z místního muzea se dovoláte přímo do Bílého domu

25. červen 2019

Hasičské kolo se stříkačkou, kostru velryby i tajemný telefon – to všechno uvidíte v Malešově u Kutné Hory. Bohatá historie malebné vesničky inspirovala partu nadšenců k vytvoření muzea. V expozici najdete řadu netradičních exponátů, jen nuda se tam prý nevešla.

Muzeum v Malešově vzniklo na základě telefonátu z amerického velvyslanectví. Ptali se po slavném rodákovi Karlu Jonášovi, který v Americe udělal kariéru jako senátor státu Wisconsin a později se vrátil do Čech jako americký konzul. „Ač místní kronikářka nebo třeba další lidi o tom Jonášovi věděli, tak já osobně jsem ho neznal. A právě díky tomu telefonátu z amerického velvyslanectví jsem se o něm dozvěděl a postupně jsme objevili tu jeho bohatou historii,“ říká předseda spolku Muzeum Malešov Ondřej Slačálek. „Z toho potom vzniklo zjištění, že kromě toho jednoho rodáka jich tady máme hodně a je tady spousta zajímavých historických událostí, a že by stálo za to, je připomenout.“

Výraznou tvář zdejšímu muzeu vtiskl Pavel Koutský, což je autor mnoha animovaných filmů. Zatímco jeho žena hledala informace o Jonášovi v archivech, Pavel Koutský navrhnul expozici, kde najdete zajímavé historické dokumenty i vtipné exponáty, vytvořené přímo pro malešovské muzeum.

Mezi originální kousky patří i kostra velryby, která se vznáší uprostřed výstavního sálu. „Na rozdíl od Národního muzea, které tu kostru velryby má tak jako spíš zbytečně, tak nám se spojuje s tou osobou Karla Jonáše, takže to dává smysl,“ usmívá se Pavel Koutský. K osobě amerického senátora Karla Jonáše odkazuje i červený telefon, kterým si můžete zavolat do Bílého domu. Zábavných exponátů je v malešovském muzeu mnohem víc. Návštěvníci si mohou zatočit kolem dějin Malešova. Dřevěnou klikou roztočíte ozubená kola a na obrazovce se vám promítnou nejzajímavější události z historie obce.

Malešov byl a je inspirací pro řadu umělců. Mezi zajímavé rodáky patří také třeba Hugo Meisl, který se stal před 2. světovou válkou úspěšným trenérem rakouského národního mužstva.

Návštěvou muzea v Malešově si můžete zpestřit víkendový výlet. Z Kutné Hory vás tam zaveze romantická lokálka. Obcí prochází turistická stezka „Cestou husitských hejtmanů“, která vede z Kutné Hory ke zřícenině hradu Sion. Muzeum je otevřeno o víkendech a svátcích.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.