Máme koncepci, jak budoucí zubaře udržet v kraji, říká děkan lékařské fakulty Rastislav Maďar

18. září 2023

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci k oboru Zubní lékařství. Pomůže nový obor k řešení situace v Moravskoslezském kraji? Ptali jsme se děkana fakulty Rastislava Maďara.

Od okamžiku, kdy fakulta akreditaci získala a od kterého uběhlo vlastně teprve pár dní, se daly události na fakultě rychle do pohybu a v tuto chvíli už přijímají přihlášky zájemců. Podaří se ale následně vystudované absolventy v Moravskoslezském kraji udržet?

Čtěte také

„Máme koncepci, jak toto ošetřit. Mluvil jsem o tom i s ostravským primátorem a hejtmanem a chci mluvit i se zástupci obcí a měst našeho regionu. A ten návrh je, že by studenti stomatologie naší fakultě dostávali od obcí nebo měst, které mají disponibilní ordinace a potřebuji zubního lékaře, že by ti studenti dostávali stipendium. A výměnou za to stipendium pak nastoupí do příslušné ordinace a budou tam pracovat několik let,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Absolventi by tak poskytovali péči té obci, která jim dávala stipendium. „Tímto způsobem bychom je mohli udržet přímo v tom regionu, kde jsou potřební. A samozřejmě se spoléháme na to, že časem si taky tady vytvoří vazby a že vlastně ani nebudou mít motivaci k tomu, aby odcházeli jinam,“ dodává děkan lékařské fakulty.

Kdy nastoupí první studenti? Proč byl boj o akreditaci tak dlouhý a těžký a co vše musela fakulta splnit? I na to uslyšíte odpovědi v pořadu K věci.

Spustit audio