Manželé Slaninovi a jejich životní dobrodružství. Pořídili si chátrající barokní zámek v Hořiněvsi

16. září 2023

Za rekonstrukci střechy zámku v Hořiněvsi na Královéhradecku získali majitelé této chráněné stavby manžele Slaninovi cenu Hereditas obligat neboli Dědictví zavazuje. Markéta Slaninová nám o radostech a starostech života na zámku přišla povědět do studia Českého rozhlasu Hradec Králové.

Říkám záměrně o radostech i starostech "života na zámku", protože těch starostí je jistě dost. Počítali jste s tím, když jste se s manželem rozhodli pustit se do takového životního dobrodružství a pořídit si zámek?
S manželem vlastníme zámek Hořiněves. Je to něco neuvěřitelného. Zámek nebyl udržovaný a hledal svého - budu říkat - blázna, někoho nadšeného. Tak jsme se do něj zamilovali. Především já a mám hodného manžela, který mi to dovolil.

Chátrající stavbu jste koupili v roce 2018 a od té doby tuto opomíjenou kulturní památku postupně rekonstruujete.
Je to místo s bohatou historií. Původní středověká tvrz byla na konci 16. století přestavěna na renesanční zámek a dnešní podoba zámku z 1. poloviny 18. století je dokonce připisována architektu Janu Blažeji Santinimu. To jsou však pouze dohady, žádný důkaz pro to bohužel neexistuje.

Čtěte také

Na obnovu zámku ale nejste sami. Založili jste Spolek Zámek Hořiněves ožívá. Co všechno máte v plánu?
Je to víc práce než zábavy. Zatím. Během čtyř let se nám ale podařilo opravit celou střechu zámku včetně krovů a obnovit také původní způsob prosvětlení půdních prostor v podobě skleněných střešních tašek. Za to jsme získali cenu Hereditas obligat neboli Dědictví zavazuje v kategorii Stavební obnova chráněné stavby.

A snažíte se své sídlo také otevřít veřejnosti a vrátit do něj život. V neděli 17. září se proto u vás bude konat koncert. Také na podporu dalších oprav.
Srdečně všechny zveme v neděli 17. září 2023 od 15:15 hodin na pěvecký koncert Adama Hermana na podporu oprav Zámku Hořiněves. Pořádají Ilona Kovářová a Zámek Hořiněves ožívá z.s. Vstupné bude dobrovolné. A veškerý výtěžek z koncertu půjde do rekonstrukce zámku.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související