Marek Hudema: O přijetí eura se rozhodlo už dávno

8. leden 2024

Slova prezidenta Petra Pavla o tom, že máme začít dělat kroky k přijetí eura, rozpoutala rozsáhlou diskusi o zavedení, či nezavedení společné evropské měny v Česku. Jenže při tom jako by se tak trochu zapomnělo na to, že o euru se u nás rozhodlo už dávno. Že jsme se k jeho přijetí zavázali při našem vstupu do Evropské unie.

Navíc nešlo o nějaké svévolné rozhodnutí politiků bez hlasu lidu. Vstup do Unie tehdy schválilo v referendu 77 procent hlasujících občanů.

Čtěte také

Nyní se ale objevily názory, že to tak docela neplatí a že je třeba udělat o euru nové referendum. Že lidé nevěděli, že hlasují i pro přijetí eura, protože jim to nikdo aktivně neříkal. Ovšem lidem tehdy také nikdo aktivně neříkal, jak třeba přesně budou vypadat unijní dotace a tisíce další věcí. Podle této logiky by pak neplatil asi ani náš vstup do Evropské unie.

Další odpůrci přijetí eura pak zdůrazňují, že jsme se nezavázali přijmout euro v nějakou určitou dobu a že za jeho nepřijetí nejsou žádné sankce. Takže ho vlastně přijmout nemusíme. Je sice pravda, že opravdu nemáme termín přijetí eura, ale i tak jsme to slíbili a porušovat sliby není žádnou ctností.

Populistická politika

Čtěte také

Nehledě na to, že pokud bychom se chovali uvnitř Unie tak, že budeme porušovat své sliby, ostatní nás nebudou brát vůbec vážně. A protože Evropská unie stojí na vyvažování zájmů jednotlivých členských zemí a na vyjednávání mezi nimi, výrazně by nás to poškodilo. Nedokázali bychom si pak nic pořádně vyjednat.

Podstatná část odpůrců eura se při jeho odmítání opírá o to, že ho nechce většina obyvatel. U politiků je to pochopitelné, jenže veřejné mínění se mění. V době našeho vstupu do Evropské unie většina obyvatel podporovala zavedení eura.

Pak rostly řady odpůrců a ti převážili v průběhu finanční krize. Ovšem v roce 2020 začala podpora eura znovu růst. A i když si dnes většina Čechů euro nepřeje, může se to rychle změnit.

Marek Hudema

Změní pak svůj názor i politici, kteří jsou proti zavedení eura? Někteří z nich určitě ano. Je to dobře? Určitě ne. Může se stát, že pak zjistíme, že by pro nás bylo ekonomicky výhodnější třeba zavést euro později, nebo naopak, že jsme ho měli zavést dříve. A všichni na tom budeme hůře. Populistická politika bohužel není zadarmo.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.