Mariánská Týnice a tradice folkloru na severním Plzeňsku

16. leden 2024

Někdejší poutní místo bývalého cisterciáckého kláštera v Mariánské Týnici je dnes sídlem Muzea a galerie severního Plzeňska. Areál je na seznamu národních kulturních památek a patří ke skvostům barokní architektury. Jednotlivé expozice se věnují vývoji historie severního Plzeňska z různých úhlů. Věděli jste, že součástí prohlídkového okruhu je také národopisná expozice?

Národopisná expozice je v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici součástí prohlídkového okruhu č. 2 a obsahuje třeba ukázku interiéru venkovského domu, venkovské školy nebo venkovské kovárny, věnuje se také lidovým zvykům, včelařství apod.

První sbírky na Kralovicku

První sbírky se na Kralovicku prováděly v roce 1894 při přípravě Národopisné výstavy českoslovanské, z té doby je v muzeu v Mariánské Týnici dokonce dochován jeden sbírkový předmět - mandlovací prkno s vyrytým letopočtem 1537! Muzejní sbírkový fond ale začal vznikat až po založení muzea v roce 1952. Prvním evidovaným předmětem se tehdy stala lidová malovaná skříň.

Přednáška Tradice folkloru na severním Plzeňsku

Kromě stálé národopisné expozice v loňském roce v Mariánské Týnici proběhla výstava nazvaná „Tradice folkloru na severním Plzeňsku“, která mapovala historii folklorních souborů na severním Plzeňsku, včetně těch již zaniklých.

Pozvánka do Nebřezin

Na tuto výstavu tematicky naváže přednáška, která proběhne 27. ledna v hostinci v Nebřezinech. O hudební doprovod se postará Folklorní soubor Střelička při ZUŠ Plasy, přednášet bude historik Jiří Kříž. Akce proběhne ve spolupráci s Nebřezinským občanským sdružením.

Co všechno obnáší práce kurátora sbírek? Jak vypadá pracovní den v muzeu? A proč se rozhodně vyplatí Mariánskou Týnici navštívit? Naším hostem byl historik a kurátor sbírek Jiří Kříž, poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio