Marie Kučerová, ředitelka Filharmonie Brno

5. únor 2016

Letošní rok se v dějinách orchestru Filharmonie Brno zapisuje jako jubilejní. Přesně před 60 lety vzniklo spojením dvou orchestrů, krajského a rozhlasového, nové těleso s názvem Státní filharmonie Brno.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Otcem této myšlenky byl i první šéfdirigent nového orchestru, žák Leoše Janáčka, varhaník a dirigent Břetislav Bakala. Orchestr byl sice zřízen k 1. lednu 1956, ale svůj zahajovací koncert z děl Smetany, Beethovena a Dvořáka hrál i před rozhlasovými mikrofony 18. ledna 1956.

Brněnská filharmonie se od počátku zaměřovala na díla Leoše Janáčka a také Bohuslava Martinů, ve kterých dosáhla celosvětového uznání. Orchestr však interpretuje veškerý symfonický repertoár a spolupracuje se špičkovými sólisty domácími i světovými.

V jeho čele stály dirigentské osobnosti formátu Františka Jílka, Jiřího Waldhanse, Otakara Trhlíka, Jaroslava Vogela a dalších. Zajímavou uměleckou stopu i v rozhlasových nahrávkách zanechal s orchestrem v 70. letech 20. století tehdy začínající dirigent Jiří Bělohlávek. Gramofonových a zejména rozhlasových nahrávek natočila brněnská filharmonie za dobu své existence téměř 2 tisíce! Dnešní název Filharmonie Brno používá orchestr od roku 2005.

Současná ředitelka orchestru Marie Kučerová v čele FB stojí již třetí rok. Na Masarykově univerzitě nejprve vystudovala obor Hudební věda se zajímavou specializací na renesanční hudbu. Má četné zkušenosti s uměleckým světem z její předchozí činnosti v roli šéfproducenta a dramaturga uměleckých pořadů v České televizi. V živě vysílaném pořadu ČRo Vltava Telefonotéka nám prozradila mnohé ze zákulisí orchestru a také čím žijí brněnští filharmonikové a jejich publikum v jubilejní sezóně.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio