Marie Rottrová: Zřejmě letos nikde nejsou kytky

13. listopad 2023

Psal se rok 1960, když se úřednice spořitelny Marie Rottrová prosadila do finále ostravské soutěže nových talentů. Přestože skončila čtvrtá, vystoupila na pozvání pražské televize v pořadu Poprvé před kamerou a zvítězila. Postupem doby se stala respektovanou zpěvačkou české populární hudby.

Říká se jí česká lady soul. Jmenuje se tak i její album z roku 2018. Má mimořádný hlas plný citu, jemného chvění i odhodlaného rozhodnutí být slyšet. Jmenuje se Marie Rottrová. Je jednou z těch, kterým nejen talent, ale k tomu i cílevědomost a píle pomohly vyniknout.

Vystudovala gymnázium a tři roky pracovala ve spořitelně. Jako bankovní úřednice se tedy mohla díky své preciznosti stát možná i bankovní ředitelkou, jenže muzikantské geny ji pomalu, ale jistě natáčely jiným směrem. 6 let byla v domácnosti a amatérsky zpívala s rockovými i soulovými skupinami. Na profesionální dráhu se vydala s ostravskou instrumentální skupinou Flamingo a jako dcera varhaníka a zpěvačky s citem pro swing a písňovou formu se postupně stala uznávanou zpěvačkou. Brzy se stala hvězdou ostravských televizních pořadů a v sedmdesátém prvním roce, ve svých třiceti letech, konečně nazpívala svůj velký hit. Půjčila si jej od polské zpěvačky Maryly Rodowiczové, český text jí napsala Miroslava Černá. Jmenuje se Kůň bílý a tato píseň odstartovala prodejní úspěch nahrávek Marie Rottrové.

Postupně se pro mnoho posluchačů stala představitelkou příjemné, spolehlivé a optimistické ženy, která je oblíbená u obou částí publika, mužského i ženského. Nazpívala kolem šesti set písní.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.