Marta a Dana. Dvě dívky ze 70. let mezi rozhlasovými magnetofony

Čas běží a léta nezastavíš. Někdy v druhé půlce sedmdesátých v minulém století - to zní strašně - nastoupily do ostravského rozhlasu jako techničky dvě dívky, Marta a Dana. A teď, v první půlce 20. let 21. století, odcházejí do důchodu.

Marta Szusterová i Dana Hlostová prošly za více než 40 let v ostravském rozhlase všemi možnými technickými pracovišti včetně živého vysílání. To za časů, kdy se hudba i předem natočené pořady a příspěvky pouštěly z pásků a mezi velkými magnetofony se muselo pořádně kmitat. O veselé příhody nebyla nouze, ale skutečných průšvihů bylo minimum, o nic více než v pozdějších dobách cédéčkových a nyní počítačových.

Studiová práce při výrobě často náročných publicistických, literárně dramatických a hudebních pořadů byla přece jen klidnější. Antonín Vašíček, hudební redaktor a první polistopadový ředitel ostravského studia, chystal pro stanici Vltava Radio Jazz Club Live. Mistryní zvuku byla tehdy, počátkem léta 1997, Hanka Kovalová, nyní Plecháčková, natáčecí techničkou Dana Hlostová. Více se dovíte v audio ukázce. A těch ukázek je samozřejmě více, poslechněte si!

Spustit audio