Marta Kubišová slaví 80. narozeniny

1. listopad 2022

Marta Kubišová se narodila 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Když se o dvacet let později jako zpěvačka objevila, přinesla něco nového – zvláštní, těžko napodobitelný hlas, na kterém nebyl patrný žádný vzor.

Jak to všechno začalo? V roce 1961 se zúčastnila soutěže Hledáme nové talenty. Dostala se až do finále a o rok později byla přijata do pardubického divadla Stop. Tam se poznala se skladatelem Bohuslavem Ondráčkem a oba v roce 1963 přešli do plzeňského divadla Alfa. Ve studiu plzeňského rozhlasu tehdy natočila třináct skladeb, které však vyšly až v roce 1998. Rok pěveckého zrání v Plzni přinesl své ovoce v podobě nabídky do pražského divadla Rokoko a v roce 1966 už byla Marta Kubišová zpěvačkou číslo jedna.

V Rokoku se tehdy setkala trojice, která následně vytvořila unikátní pěvecké trio Golden Kids. Od února 1970 měla Marta Kubišová zakázané vystupování a Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 se vrátila na scénu až téměř po dvaceti letech, před mikrofon se postavila až 21. listopadu roku 1989. Po sametové revoluci si našla prostor v komorních vystoupeních, většinou s velmi skromným doprovodem. Její hlas 20 let odpočíval, mezitím dozrál jako vzácné archivní víno. Chvíli trvalo, než se jí podařilo najít místo v domácí popmusic. Její comeback byl totiž v mnoha ohledech nešťastný - od bezradnosti autorů, co si s ní počít, a tedy nevyhraněného repertoáru, až po jistou formu nevděčného přezírání, které je nám vlastní. Protože Marta Kubišová, to je především symbol.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.