Martin Fendrych: Petr Pavel kráčí ve stopách Havla. To jsou paradoxy

4. prosinec 2023

Prezident Petr Pavel kráčí ve stopách Václava Havla. To jsou paradoxy. Nechci nikoho naštvat, ale je to tak. Vlivný web Politico Pavla zařadil na seznam 28 osobností, které budou nejvíc ovlivňovat charakter Evropy v příštím roce.

Jeho vliv je vnímán pozitivně. Před více než třemi desítkami let patřil mezi nejvlivnější osobnosti Evropy Havel.

Čtěte také

Náš současný prezident byl zařazen mezi snílky (dreamers). Nemá výkonnou pravomoc, zato má vliv. U snílků je ovšem na prvním místě ukrajinský prezident Zelenskyj a na druhém ruský disident Navalnyj, který, jak píše Politico, sice „chřadne v odlehlém ruském vězení“, ale přece „poskytuje inspiraci, provokuje disent a upozorňuje na Putinovo brutální zacházení s nepřáteli“.

Nejsou to tedy žádní snílci na gauči, nad tabletem. Politico vybral lidi, kteří se za své vize vší silou a denně zasazují. Další paradox u Petra Pavla – tento snílek je označen za „jestřába“ v postoji k Číně a Rusku. Jasně a bez váhání podporuje Ukrajinu a horuje za rozšíření NATO. O takovém ocenění, o takové pověsti a vlivu se minulému prezidentovi Zemanovi ani nesnilo.

Premiérovo pachtění

Z postkomunistických zemí Evropské unie uspěl ještě Slovák Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise, který má na starosti Green Deal a slouží třetí období za sebou jako eurokomisař. Mezi tři nejvlivnější narušitele (disrupters) server Politico zařadil maďarského premiéra Viktora Orbána.

Čtěte také

Máme tedy prezidenta, kterého v zahraničí vnímají jako silnou osobnost s velkým pozitivním, nikoli rozkladným vlivem. Jistě to souvisí s válkou na Ukrajině a s faktem, že Petr Pavel v letech 2015 až 2018 sloužil jako předseda vojenského výboru NATO a že svoje vojenské znalosti a kontakty nyní využívá k podpoře Rusy napadené a devastované země.

Zařazení prezidenta Pavla mezi nejvlivnější osobnosti v Evropě nemělo v české veřejnosti velký ohlas. Stejně tak s námi nehnula opačně laděná zpráva z letošního května, totiž že nám podle The Economist náleží druhá příčka v indexu klientelistického kapitalismu. Hned za Ruskem. My, Češi se i 19 let po přijetí do Evropské unie nejvíc soustředíme sami na sebe, což nám škodí a zkresluje to náš pohled na okolní svět.

Martin Fendrych

Co ale úspěch a evropský vliv Petra Pavla vlastně znamená? Že jsme si letos v lednu zvolili dobře. Těžko si představit, že by byl takto pozitivně ohodnocen Andrej Babiš, pokud by byl on vyhrál přímou volbu na Hrad.

Těžké to je asi pro premiéra Petra Fialu. Prezident je na vládě zjevně nezávislý, není to „její člověk“, občas spíš její oponent. Fiala u nás zoufale bojuje s obřím zadlužením, jeho vláda ztrácí oblibu veřejnosti, ale premiérovo pachtění server Politico neocenil. Ačkoliv byl loni prvním premiérem, který navštívil bombardovaný Kyjev. – Fiala má ale šanci se o prezidenta a jeho velký vliv opřít. Pomohlo by mu to.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio