Martina Adlerová: Uvést hlavu do klidu

22. duben 2024

Pamatujete na klasický chyták pro studenty autoškoly? Na stopce zastavíme tak, že uvedeme kola do klidu, což byla kdysi předepsaná definice. V souvislosti s tím mě napadlo, že bych potřebovala do klidu uvést spíše svoji hlavu. Zvláště v poslední době. Zbavit se černých myšlenek. Třeba proto, aby se člověk aspoň trochu vyspal.

Zatím eviduju 897 tisíc 666 neúspěšných pokusů.

Ve filmu Univerzální uklízečka stačilo hlavní hrdince odstranit sousedovic psa… (a pak taky ještě souseda), a měla vystaráno.

Se mnou to takhle jednoduché nebude. Nechci být cynická, ale sousedi žádného psa nemají, a navíc jsou to (až na určité maličkosti) celkem milí lidé.

Takže co se dá dělat dál, aby se člověk v noci vyspal?

Kvalitní postel s tvrdým povrchem, hlásají brožurky. Třicet centimetrů nad zónou prachu!Mátový čaj a teplé ponožky. Tichá Meditace. Pěnová matrace. Uvolňující Relaxace. 

„Láhev červeného vína před spaním, a budeš spát jak nemluvně,“ poradila kamarádka. To jsem si dala! No zkuste usnout, když vám v žaludku zuří mořská bouře jménem Cabernet Sauvignon.

Bylinky nezabírají a na hypnózu nevěřím.

Takže co dělat? Jak uvést hlavu do klidu?

Pokud by někdo z vás věděl, jak na to, se zaručeným výsledkem (kromě prudké rány železnou tyčí), dejte prosím vědět.

Český rozhlas… a dál už to znáte.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.