Martina Cvrková je strážným andělem příbramského Spartaku. Ochrannou ruku drží nad fotbalisty i diváky

31. říjen 2023

Zdravotnice Martina Cvrková je na stadionu SK Spartak Příbram jako doma. Pomáhá sportovcům se zdravotními problémy i s kondicí. Když se na tribuně udělá špatně divákovi, bere tašku a běží na pomoc. Nadšená klubová zdravotnice z domova nikdy nevychází bez lékárničky.

Martina Cvrková začínala jako zdravotnice u malých příbramských házenkářů, kde působil její syn. Mezi fotbalisty se dostala v roce 2020. Tato energická dáma nevynechá téměř žádný zápas. Profesí pedagožka se v rámci fotbalového klubu setkává se současnými i s bývalými studenty. Těší ji, že s nimi zůstává stále v kontaktu a může tak sledovat jejich další cestu životem. Na stadionu, kde dokázala propojit vášeň pro vzdělávání, sport a zdraví, se cítí jako ryba ve vodě.

Záchrana diváka

Během fotbalového utkání můžete Matinu Cvrkovou zahlédnout na střídačce, právě tam si nedávno všimla nezvyklého rozruchu na tribuně. Na výzvu, aby se dostavil zdravotník, reagovala okamžitě. „Vyběhla jsem přes hřiště, což se nesmí,“ vzpomíná Martina Cvrková na zásah u návštěvníka, kterému se během utkání mezi Spartakem a FK Jinočany udělalo špatně. Během cesty zvažovala možnosti, na místě pak zasahovala s rozvahou. Naštěstí ani ostatní návštěvníci utkání nebyli lhostejní, a tak položili pána na zem ještě před tím, než Martina doběhla na místo. Záchranáři dojeli na stadion velmi rychle.

Fotbalová zdravotnice z příbramského Spartaku Martina Cvrková

Šlo o staršího muže. „Pomáhala mi tam jeho snacha, což je vždycky dobré, protože ten člověk vám řekne nějakou základní anamnézu,“ vysvětluje Martina. Všechno dobře dopadlo a Martina si mohla oddychnout. Se zásahy během utkání má hned několik zkušeností. První pomoc poskytovala už několika hráčům. „Asi nejzávažnější případ byla nadvakrát zlomená čelist v kombinaci s otřesem mozku, kdy to bylo hodně náročné,“ Martina měla tehdy o hráče opravdu strach.

Nedávno Martinu Cvrkovou oslovil realizační tým středočeského výběru pro UEFA Regions Cup, což je soutěž regionálních týmů. Martina se tak těší, že bude funkci zdravotnice zastávat i na této mezinárodní soutěži.

Co všechno se fotbalové zdravotnici vejde do kabelky? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Martina Cvrková i v civilu ráda obléká barvy příbramského Spartaku
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.