Masaryk pro 21. století. Pavel Kosatík: Jiný TGM

29. říjen 2023

Kapitoly z životopisné knihy věnované prvnímu prezidentovi Československé republiky, jeho myšlenkám a filozofickým východiskům i životu v kontextu doby. Spisovatel Pavel Kosatík použil na Tomáše Garrigua Masaryka jeho vlastní metodu a styl práce. Kniha vede čtenáře krok za krokem k promýšlení smyslu české státnosti.

První československý prezident býval vynášen do nebe, zatracován i předhazován bulváru. Jeho prudká a vášnivá osobnost plodila zároveň nejostřejší stanoviska i rezignaci: jedni mu vraceli rány, které rozdával, jiní si svou nechuť či neschopnost zabývat se stejně složitými otázkami jako on nahradili kultem jeho osobnosti.

Účinkuje: Jan Vlasák
Připravila: Zuzana Sikačová Vojtíšková
Dramaturgie: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 26. 10. 2018

„I my, kdo máme Masaryka rádi, se ho často bojíme,“ vysvětluje spisovatel a scenárista, který na Masarykově životopisu pracoval řadu let. „Bojíme se jeho autoritativnosti i celého toho nesmírného díla, které sahá od vědy přes novinařinu do politiky.“

Podle Kosatíka se k Masarykovi většinou zaujímá vztah úcty, ale právě ve snaze dostat se pod povinnou úctu vidí titulní jinakost knihy: „Úcta je málo. Nezaručuje pochopení, sdílení. Tím, že Masaryka uctíváme, před ním vlastně utíkáme. Uklidňujeme si své špatné svědomí, že nejsme schopní dostát lidským nárokům, které on sám kdysi sobě i ostatním Čechům uložil.“

Čtěte také

V knize Jiný TGM sestavil Pavel Kosatík Masarykův plastický obraz pro 21. století. Pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s jeho omyly. Líčí Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti byl přesvědčen. Z masy informací o TGM si vybírá hlavně ty, které mají vztah k dnešní době a současně přináší řadu neznámých souvislostí.

Výsledkem Masarykových zápasů bylo pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň, paradoxně, zakladatel zatížil republiku břemeny, která se časem ukázala neúnosná. Kniha Jiný TGM, jak uvádí anotace nakladatelství Paseka, je pro všechny, kdo přemýšlejí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související