Masové kuličky v rajčatové omáčce připravíte snadno a rychle. Určitě si je zamilují všichni u stolu

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě.

Ingredience
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 4 lžíce parmezánu
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 500 g čerstvých spařených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Postup:
Mleté maso ochutíme solí a pepřem. Přidáme vajíčko, lžíci strouhanky, nadrobno nakrájenou cibuli a dvě lžíce strouhaného parmezánu.
Dobře prohněteme a promícháme, aby se všechny chutě spojily.
Rajčatovou směs si připravíme tak, že spaříme rajčata, oloupeme slupku.
Nakrájíme nadrobno česnek a přidáme k rajčatům. Osolíme opepříme a přidáme bylinky podle toho co máme rádi.
Rajčatovou směs nalijeme do pekáče.
Z masové směsi tvoříme kuličky a vkládáme jednu vedle druhé do pekáče na rajčata.
Přidáme další menší cibuli rozkrojenou na čtvrtky, vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi půl hodiny.
Když je maso téměř hotové vše posypeme strouhaným parmezánem.
Podáváme s těstovinami.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka