Matěj Schneider: Konec šéfa senátních republikánů v DC je velkou ránou pro Ukrajinu

2. březen 2024

Na sklonku února oznámil šéf senátních republikánů Mitch McConnell, že se v listopadu vzdá své vedoucí funkce. Není úplně divu. McConnell, kterému je 82 let, slouží v Senátu téměř čtyři dekády. Během uplynulého roku se mu navíc začaly vršit zdravotní problémy. Nejprve zakopl a zotavoval se několik týdnů. V průběhu loňského léta pak dokonce dvakrát podivně zamrzl před televizními kamerami.

McConnell zastával jeden z vrchních republikánských postů v Senátu od roku 2003. Obzvlášť pak v roli šéfa se pod jeho taktovkou republikánští senátoři čím dál tím více spoléhali na ostřejší a ostřejší obstrukční taktiky. Ty se nejsilněji projevily ke konci vlády Baracka Obamy, kdy McConnell zablokoval hlasování o Obamově nominantovi na uvolněné místo k Nejvyššímu soudu.

Čtěte také

I díky McConnellovi tak mohl následně Donald Trump jmenovat hned tři nejvyšší soudce. Trump s McConnellem tak zásadně ovlivnili směřování soudu, důsledky čehož jsme mohli sledovat například před dvěma lety skrze dramatické zvrácení interrupčního precedentu. Současné zpřísňování interrupčních zákonů napříč Spojenými státy je nutno přičítat stejnou měrou Trumpovi i McConnellovi.

Tito dva muži se přitom zjevně nemají příliš v lásce. Oba jsou bezskrupulózní pragmatici, kterým jde hlavně o to, aby republikáni, respektive konzervativci, vyhrávali. Oba si ale vítězství zjevně představují jinak.

Nástupce John

Jestliže Donald Trump hrozil během kampaně daleko radikálněji otočit kormidlem republikánské politiky, byl to právě McConnell, kdo ho nejsilněji držel v zajetých „reaganovských“ kolejích. Nejzásadněji se pak rozešli kvůli Trumpově divoké jízdě neuznaných voleb. Za to ho sice McConnell kritizoval, ale pro Trumpovo zpětné odvolání z funkce stejně nehlasoval.

Čtěte také

I tak je ale teď McConnellův oznámený konec velkým potenciálním dramatem. Je totiž otázkou, kdo ho nahradí. Republikánští senátoři vtipkují, že jejich příští šéf bude každopádně John.

Nejjasnější tři uchazeči totiž všichni sdílejí toto křestní jméno a jsou jimi jihodakotský senátor Thune, texaský Cornyn a Barrasso z Wyomingu. Právě Barrasso je vnímaný jako nejbližší spojenec Trumpa, zatímco Thune a Cornyn by představovali větší kontinuitu s McConnellem.

Hlasování bude následovat po prezidentských volbách, a kdyby je Trump vyhrál, určitě bude schopný výběr nového šéfa Senátu značně ovlivnit. To by pak znamenalo, že by do případného druhého funkčního období Trump vcházel s daleko přátelštějšími partnery na Kapitolu.

Matěj Schneider

Jedno už je ale teď jasné. S McConnellovým koncem republikánská strana v čele přijde o jednoho z největších spojenců Ukrajiny ve Washingtonu. McConnell si tento titul mohl nárokovat několik dekád a patřil k nejbližším spolupracovníkům ukrajinské lobby v americkém hlavním městě.

I proto je důležité boj o McConnellovo následnictví sledovat i zpoza Atlantiku z Evropy. Jsou to především republikáni, kteří jsou v otázce pokračující americké podpory pro Ukrajinu s postupujícím časem čím dál vrtkavější. Bez McConnella u kormidla se tento trend může ještě urychlit.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio