To mě naučil rozhlas. Dirigentský svět profesora Františka Jílka

26. září 2023

Ikonická osobnost jednoho z nejlepších interpretů hudby Leoše Janáčka profesora Františka Jílka je prostřednictvím nahrávek, které se staly referenčními, známá po celém světě. Navazuje na interpretační tradici Janáčkova žáka dirigenta Břetislava Bakaly ve druhé polovině 20. století. Reprízu komponovaného pořadu z roku 2013 uvádíme k letošnímu 110. výročí narození a 30. výročí úmrtí dirigenta Františka Jílka. 

Umělecká práce Františka Jílka byla spjata zejména s operou. V brněnském souboru působil více jak 50 let. Stanul také na necelých 10 let jako šéf Státní filharmonie Brno, s níž ovšem spolupracoval po celou svoji uměleckou dráhu.

Jeho stovky rozhlasových i gramofonových nahrávek patří mezi to nejlepší, co bylo v této oblasti u nás vytvořeno. Na precisního umělce, dirigenta, skladatele a klavíristu Františka Jílka vzpomínají jeho současníci, například pěvec Richard Novák nebo dramaturg a violista Filharmonie Brno dr. Jiří Beneš, hudební spisovatelka a publicistka Jindra Bártová nebo hudební režisér Petr Řezníček. Rozhlasový archiv nabízí nejenom Jílkovy hudební nahrávky, ale prostřednictvím rozhlasové besedy také jeho autentické pohledy do dirigentského světa.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio