Medové Vánoce. Výstava ve Veselí nad Lužnicí spojuje svátky se zajímavostmi ze života včel

18. prosinec 2023 14:24

Vánoční výstavu s medovou tématikou nabízí Blatské muzeum ve Weissově domě ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Je provoněná včelím voskem a perníkovým kořením. Součástí výstavy s názvem Medové Vánoce jsou také rukodělné dílny, kde si návštěvníci vyzkouší výrobu svíček a pečení mačkaných perníků.

Vyrobit svíčku z včelího vosku zkusily například děti ze základní školy v Kardašově Řečici, které na výstavu Medové Vánoce přijely s učitelkou Naďou Hradilovou. „Je to úžasný nápad. Děti si odsud odvezou výrobky a je to moc pěkné. A povede se to asi každému, i těm, co nejsou tak zruční,“ chválí učitelka.

Rukodělné dílny má se svými kolegy z Blatského muzea na starosti Jana Líkařová. „K Vánocům patří pečení cukroví, takže děti si zkusí udělat i perníček, ale ne klasickým vykrajovátkem. Nakoupili jsme dřevěné formy na vytlačovaný perníček. To vyžaduje větší soustředění a pozornost, aby šlo cukroví z formy dobře vyklepnout,“ popisuje.

Podle kurátora výstavy Miroslava Bažanta se návštěvníci v expozici seznámí se životem včel, základy jejich chovu, prohlédnou si i historické dřevěné ručně vyřezávané formy na perníky a další artefakty spojené se světem včelaření.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související