Do světa barevných lidových betlémů v životní velikosti se přenesou návštěvníci Jihočeského muzea

2. prosinec 2023 07:51

Betlémy, rozkládací pohádkové knihy i vánoční kresby od Vojtěcha Kubašty zaplnily Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. K vidění jsou také betlémy s venkovskou tématikou v životní velikosti. A pokud si je pečlivě prohlédnete, najdete skoro v každém z nich malého černého pejska.

„Tohle bylo nakreslené ve velikosti A3 a já jsem to zvětšil zhruba sedmsetkrát,“ ukazuje vnuk Vojtěcha Kubašty betlém v životní velikosti. Ten má odlehčenou formu. „Svatý Josef má fajfku a Panna Marie drží mléko, je venkovsky oděná a je to všechno ve venkovském stylu,“ potvrzuje Roman Kubašta.

„Velká zajímavost je, že tady vidíme černého pejska s červeným obojkem. Toho měl děda jako malý kluk a je všude zakomponovaný, v jeho pohádkách, jeho betlémech, v jeho skicách,“ dodává.

Zcela tradiční betlém mohou návštěvníci Jihočeského muzea vidět ve vitríně. „Tomu říkáme malý orientální betlém. Jsou zde originální kresby, ze kterých se to skenuje, dříve se ofocovalo. Tento betlém nakreslil děda někdy ve 40. letech a dodneška se prodává s úspěchem a bude se prodávat dál,“ říká Roman Kubašta.

Na stěně visí originály pohádky Vlk a sedm kůzlátek, které dosud nebyly vystavované. „Dědovy pohádky byly přeloženy do mnoha desítek jazyků. Tady vidíme v kresbách zatím jenom bílá místa, kam se potom dotiskovaly texty v daném jazyce,“ vysvětluje autorův vnuk.

Čtěte také

Chodba je věnovaná prostorovým knihám. „Jsou tam tištěné knihy z 50., 60. a 70. let a rozkládací scény. V tom je vidět genialita dědy a jeho absolutní konstrukční schopnost a představivost. Všechny tyto výjevy se totiž pak složí do desek a jsou to vlastně jenom dva milimetry,“ vysvětluje Roman Kubašta.

Jihočeské muzeum připravilo na prosinec i tradiční adventní program. „Součástí jsou ukázky lidových tvůrců, vždy v pátek, sobotu a neděli. Návštěvníci uvidí výrobu mikulášských a vánočních dekorací, předmětů ze sušených švestek, slaměných ozdob,“ zve etnograf Jan Šimánek.

Výstava Pohádkové Vánoce Vojtěcha Kubašty potrvá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do 14. února.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související