Adventní věnec má být ze stálezelených rostlin. Pojí se v tom pohanská tradice s křesťanským očekáváním, říká etnograf

1. prosinec 2023

Jihočeské muzeum spustilo tradiční vánoční program, tentokrát s názvem Adventní čas. Přinese do života návštěvníků spoustu staročeských tradic a řemesel. První adventní neděle letos připadá na 3. prosince. Obchody ale mají předvánoční čas už dávno. Bývalo i za starých časů zvykem myslet na Vánoce s předstihem?

„Ano, protože význam adventu spočívá v tom, že lidé skončili s velkými zábavami, se slavnostmi, s podzimními pracemi. Takže už po svaté Kateřině 25. listopadu nastává konec tanečních zábav. Lidé se uchýlili do sebe, do přemýšlení, do rozjímání a očekávání příchodu spasitele,“ odpovídá etnograf Jihočeského muzea Václav Holas.

Zatímco nám začíná blázinec, našim předkům začínalo období klidu. Vánoce pro ně byly druhým nejvýznamnějším svátkem za Velikonocemi. „Půst, který známe z Velikonoc, se objevuje i o adventu, akorát není tak přísný. Trvat by měl ony čtyři týdny, i když některé oblasti v okolí Milána jej drží i šest neděl,“ upozorňuje historik. „V tamní ambroziánské diecézi je advent o dva týdny delší,“ dodává.

První neděle adventní letos vychází na 3. prosince. „Říká se jí Neděle proroků, protože křesťané si připomínají proroky, kteří zvěstovali příchod Ježíše Krista a čte se proroctví Izaiáše z bible,“ říká Václav Holas.

Čtěte také

I lidé, kteří tradiční víru nevyznávají, si rádi ozdobí stůl adventním věncem a v neděli zapálí první svíčku. „Samotný věnec je plný významů. Svíci lze vztáhnout už k židovskému svátku chanuka, který je svátkem světel. I Ježíš má být světlem světa pro křesťany, světlem ve tmě adventu, nadějí pro lidstvo,“ vysvětluje etnograf.

Adventní věnec by podle něj měl být spleten ze stálezelených rostlin. „Proto se používají jehličnany nebo se může objevit třeba cesmína, zejména v anglosaském prostředí,“ připojuje Václav Holas s tím, že svěží zelená odkazuje na věčnost života, který v křesťanském pohledu zase přináší Kristus.

„A tady je krásně vidět i propojení staré pohanské tradice, tedy odkaz na chválu zeleně, kterou upřednostňovali dávní předkové, s křesťanským očekáváním,“ doplňuje.

Celý rozhovor o lidových zvycích v době adventu a Vánoc s etnografem Václavem Holasem si poslechněte online.

Spustit audio

Související