Méně peněz do vědy? Tyto investice jsou ale naše budoucnost, odpovídá Bilej z Akademie věd

19. červenec 2023

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že letošní schodek rozpočtu se možná podaří udržet ve schválených mezích. Bude k tomu potřeba dalších škrtů, například ve vědě, výzkumech a inovacích. V pondělí večer se poprvé sešel nový poradní výbor pro strategické investice, který by měl koordinovat podmínky pro zajištění investic včetně těch do vědy.

Čtěte také

Vládní rada navrhla navýšení rozpočtu na vědu na 0,6 procent HDP. Pracovní návrh ministerstva financí ale počítá se snížením 0,45 procent HDP, tedy o 12 miliard méně. 

„Jednáme s ministrem financí i s panem premiérem. Aktualizovaný finanční rámec musí současně reflektovat priority definované prohlášením vlády a umožňovat další rozvoj oblasti,“ říká na Plusu ministryně pro vědu, výzkum a inovace z TOP 09 Helena Langšádlová.

Podpora lidí a transferu

„Cíle, kterých bych chtěla dosáhnout, jsou tři: podpora špičkového výzkumu, tzv. excelence na vysokých školách a Akademii věd, pak je to podpora lidí a nakonec podpora transferu vědeckých výsledků,“ vyjmenovává ministryně.

„Věřím, že se mi podaří dosáhnout vyšší částky, než jakou navrhuje ministerstvo financí,“ dodává.

„Výdaje na vědu jsou jedny z mála oblastí našeho státního rozpočtu, kde jsou výdaje opravdu měřeny, stejně jako kvalita dopadů programů při účelové podpoře,“ uzavírá s tím, že chce, aby výzkumy byly vždy zaměřené na věci aplikovatelné a s dopadem na ekonomiku.

Čtěte také

Místopředseda a člen předsednictva Akademické rady Akademie věd České republiky Martin Bilej doufá, že si kabinet uvědomí význam těchto investic, protože ty do vědy a vzdělávání jsou investicemi pro budoucnost.

„Nyní se zúročují výsledky výzkumů starých dvě desítky let. Akademie věd je zřizovatelem 54 vědeckých pracovišť veřejných výzkumných institucí, u některých je nákladovost vyšší, třeba u experimentálních oborů, kde například kvůli energetické krizi řešíme omezení pořizování nových nákladných zařízení,“ vysvětluje.

Podle něj Akademie věd pravidelně řeší distribuci peněz a detailně hodnotí pracoviště, jejichž mandatorní část nemůže uzavřít.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související