Měsíc dobročinné závěti! Má zvýšit povědomí o právní svobodě týkající se posledních věcí člověka

8. září 2022

13. září 2022 začíná akce s názvem Měsíc dobročinné závěti. O co přesně se jedná? O tom si povídáme s advokátem Mgr. Petrem Svobodou. A jak vlastně správně sepsat závěť, aby byla platná? Co je k tomu zapotřebí? 

Akce je určena pro lidi, kteří nemají žádné dědice?
Zčásti ano, ale ne pouze jim. Měsíc dobročinné závěti je zaměřen vůbec na zvýšení povědomí o tom, jaká je dispoziční svoboda týkající se posledních věcí člověka, čili především ohledně pořizování závětí. Samozřejmě, že směřuje zčásti i na případy, kdy člověk nemá žádné zákonné dědice a zvažuje, že nějakým způsobem nenechá svůj majetek propadnout odúmrtí státu, ale naloží s ním podle svého úmyslu. Pro účel, který považuje sám za důležitý.

To znamená, když nebude závěť sepsaná, tak co se děje dál s pozůstalým majetkem?
Tam je potřeba rozlišit dvě situace. Buď zůstavitel má někoho, kdo spadá do některé z šesti dědických tříd a potom se v podstatě nic neděje. Jen to dědické řízení třeba úplně být úplně podle představ zůstavitele. Ale zákon má řešení na to, že podle nějakých společensky zažitých posloupností postupně dědictví napadá na děti, manžela, prarodiče, osobu spolužijící.

Pokud v tomto měsíci pořídíte závěť, ve které myslíte na dobročinnou organizaci, bude vám uhrazen notářský poplatek za sepsání závěti.
Mgr. Petr Svoboda. advokát

V oněch šesti dědických třídách postupně až na úroveň přes synovce či neteře po praneteře a prasynovce, jsou tam také bratranci a strýcové, jde to po pokrevní linii. Čili naše dědické právo jde po pokrevní linii s výjimkou manželů a spolužijících. Pokud tedy mám někoho ze zákonných dědiců v podstatě se tolik neděje v rámci dědického řízení.

Notář si udělá přehled o dědicích a pokud tam nějakého dohledá, ti se stanou dědici. V novém občanském zákoníku byly třídy dědiců poněkud rozšířeny, ale pořád dochází k situacím, kdy prostě zákonný dědic není. A v takovém případě opravdu, pokud se nevejdeme do žádné z těch šesti dědických tříd, přichází na řadu stát z titulu odúmrti.

Měsíc dobročinné závěti má slovo dobročinné ve svém názvu. Znamená to tedy, že můžeme, když nemáme žádné dědice, odkázat své peníze nebo majetky na dobročinné účely? Jsou tam nějaké výhody právě v tomto měsíci v tom nadcházejícím období?
Odkázat můžeme, ať už dědice máme nebo nemáme. Také se setkávám s řadou případů, kdy i člověk, který má dědice, tak se rozhodne, že prostě nějaké procento nebo nějakou určitou částku nebo konkrétní věc, odkáže pro konkrétní účel, který za života sledoval či podporoval, zkrátka u něhož chce zanechat svůj otisk.

Tedy i když dědice máme, tak je samozřejmě plnou svoboda zčásti pořídit je i dobročinně. Pokud dědice nemáme, tak spíše bych řekl, že je tu pochopitelná motivace odkázat majetek na nějaký dobročinný účel organizaci nebo subjektu, který považuji za důvěryhodný. A ideálně k němu mám třeba už za života nějaký vztah.

A co se týče specifika Měsíce dobročinné závěti, tam v detailech odkazuji na webové stránky, ale pokud se rozhodne někdo v tomto měsíci pořídit závěť, ve které zčásti myslí na dobročinnou organizaci, potom mu bude uhrazen příslušný notářský poplatek za sepsání závěti.

Celou radioporadnu s advokátem Mgr. Petrem Svobodou týkající se závětí máte k dispozici k poslechnu v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio