Měsíc můžeme na obloze vidět i odpoledne, nebo dopoledne. Souvisí to s jeho oběhem kolem Země

9. únor 2022

Osmého února dorostl Měsíc do první čtvrti. „To je vždy nejlepší na pokochání se dalekohledem. Paprsky totiž dopadají šikmo, takže každá sebemenší vyvýšenina vrhá dlouhý stín a Měsíc je úžasný, krásně plastický,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

V pátek 11. února bude Měsíc nejdál od Země, přesně 404 933 kilometrů. Ve středu 16. února nastane úplněk a hned 23. února dosáhne Měsíc poslední čtvrti. „To je pro ranní ptáčata, protože je vidět v druhé polovině noci, jaksi spíš nad ránem,“ uvádí astronom.

To, kdy můžeme Měsíc vidět na obloze, podle něj souvisí s oběhem tohoto vesmírného tělesa kolem Země. „Takže záleží na tom, jaká je fáze. Úplněk je největší extrém, Slunce, Země a Měsíc jsou v přímce, takže když nám sluníčko zapadá, měsíček vychází a je vidět celou noc,“ vysvětluje.

„Opačný extrém je nov, to máme v přímce Slunce, Měsíc a Zemi, současně zapadá Měsíc a Slunce. Od toho novu postupně Měsíc zapadá později a později. Každý den se nám posune o dvanáct, třináct stupňů, takže padesát minut navíc má každý den zpoždění,“ dodává.

Kolem první čtvrti tak podle Miloše Tichého Měsíc vychází už po poledni a můžeme ho vidět celé odpoledne, naopak v poslední čtvrti je k vidění zase celé dopoledne.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související