Města v hradeckém kraji začínají řešit, jak naloží s budovami, které od 1. července vyklidí pošta

22. duben 2023 21:13

Česká pošta bude rušit desítky poboček i v Královéhradeckém kraji. Konkrétním plánům ale zatím brání nedostatek informací. A města přemýšlejí, jak naložit s objekty, které po pobočkách pošty zůstanou. V řadě případů jsou to totiž budovy právě ve vlastnictví měst. A od 1. července zřejmě zůstanou prázdné. 

Čtěte také

Města se pídí po podmínkách, jak udržet některé poštovní přepážky v provozu aspoň v režimu Pošta partner, kde by se radnice podílely na nákladech na provoz, případně Pošta partner plus.

Podle starosty Jaroměře Jana Borůvky z hnutí ANO to ale nejspíš není v dohledné době reálné. „Jak jsem o tom tady s paní manažerkou o tom diskutoval, tak v rámci těchto opatření, před které jsme byli postaveni jako před hotovou věc, tak to již změnit nelze.“

Jak popisuje Jan Borůvka, na zřízení poboček Pošta partner nebo Pošta partner plus to nevypadá. „Byli mi řečeno, že do Pošty partner se vedení České pošty nechce, protože tam samozřejmě zase vznikají jakési náklady. Nicméně, já se nebráním i tomu, kdybychom tuto cestu našli. Nedovedu si úplně představit Poštu partner plus, jak mi bylo řečeno, že si vše obce samotné zajistí a zřídí, a ještě za to poště zaplatí.

Čtěte také

A tak Jaroměř bude muset řešit, co se dvěma prázdnými budovami. Nějak je využije pro městské účely, říká Jan Borůvka, ale konkrétní zatím být nedokáže.

Podobné starosti bude možná řešit i Hradec Králové. Primátorka Pavlína Springerová z HDK vyjednala dohodu ohledně pošty na Benešově třídě, která zůstane otevřená. Nad pobočkou ve Věkoších visí otazník, město by tam chtělo Poštu partner nebo Poštu partner plus zachovat, náměstek primátorky Pavel Vrbický z Pirátů má jen informace, že by se město muselo finančně podílet.

„To je vše, co o tom zatím víme. Proto čekáme, až bude nějaké upřesnění a samozřejmě bychom tam rádi poštu zachovali. Ale ještě nevíme, co by to pro nás znamenalo, říká Pavel Vrbický.

Čtěte také

Ani hradecký magistrát tedy pořádně neví, jak to všechno bude vypadat dál, snad se to ale dozví brzy, doufá Pavel Vrbický. „Jak jsem mluvil s paní primátorkou, tak dojem, který v ní zůstal po jednání s Českou poštou, je takový, že bychom se k těm informacím měli dostat snad poměrně rychle. A na základě toho se potom budeme rozhodovat, co s těmi nebytovými prostorami.

V Náchodě už se rýsují první o malinko konkrétnější plány s budovou v Českoskalické ulici, popisuje mluvčí města Nina Adlof. „O využití tohoto nebytového prostoru v budoucnu bude vedení města jednat. Jednou z možností je upravit ho k bytovým účelům, ale to je ještě v tuto chvíli předčasné.

V Jičíně nevylučují, že by místo jedné zrušené pošty vzniklo nové oddělení knihovny. Podle starostů je ale velmi pravděpodobné, že budovy zůstanou nějakou dobu prázdné - poté, co je pošta v červenci opustí, budou o jejich dalším osudu a případných opravách muset rozhodovat zastupitelstva.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související