Městům chybí strážníci, nových se hlásí málo. Ti stávající navíc stárnou, řadě z nich je přes 50 let

15. září 2023 07:40

V Česku je nedostatek strážníků. Potíže obsadit volná místa má řada měst a obcí. Uvádí to zástupci Unie bezpečnostních složek i Svazu obecních a městských policií. Podle nich městské policie nemohou podmínkami konkurovat soukromým firmám a pro současné mladé strážníky se staly pouze přestupní stanicí k ozbrojeným složkám. 

Podrobnosti zjišťoval v Královéhradeckém kraji reportér Václav Plecháček. Mají tady města a obce strážníků dostatek?

Strážníci se i v našem regionu shání složitě. Například ve Dvoře Králové nad Labem trvá podle velitele tamních strážníků obsazení jednoho pracovního místa i více než rok. A těch nových uchazečů je naprosté minimum.

Čtěte také

To samé platí třeba i v Náchodě, kde tři předchozí výběrová řízení museli kvůli nedostatku uchazečů zrušit. A když už se dva zájemci našli, tak následně neuspěli u psychotestů. Tři výběrová řízení už letos vypsali také v Úpici na Trutnovsku. Nové strážníky shání ještě také v Rychnově nad Kněžnou nebo v Jaroměři.

Někde se budou snažit přilákat nové zájemce náborovým příspěvkem. V Trutnově ho sice už mají, 35 tisíc korun ale nestačí, město tak proto nedávno náborový příspěvek zvýšilo na 75 tisíc korun.

Říkal jsi, že nových zájemců o práci u městských policií je málo. Co to znamená pro průměrný věk strážníků?

Je to problém. Průměrný věk strážníků se stále zvyšuje.

Čtěte také

Zatímco před 10 lety byla jen necelá polovina strážníků starších 40 let, konkrétně to bylo přes 46 procent, tak podle posledních dostupných dat Ministerstva vnitra je to už 70 procent. A třetině strážníků napříč celou republikou už bylo dokonce 50 let.

Některá města jsou na tom v tomto směru ještě hůře, než je celorepublikový průměr. Například v největším městě našeho kraje, Hradci Králové, aktuálně zde slouží 103 strážníků a z toho 41 už oslavilo své 50. narozeniny.

A vzhledem k tomu, že agresivita lidí se podle samotných strážníků zvyšuje, tak brzy může být onen věk znát při řešení problémových situací.

Spustit audio

Související