Moc bych si přál, aby se lidé k sobě chovali ohleduplněji, vzkazuje ředitel hradecké městské policie

18. listopad 2020

V rozhlasovém studiu je dnes s námi ředitel Městské policie Hradec Králové Ing. Miroslav Hloušek. Pod jeho vedením přibylo v krajském městě víc kamer, víc preventistů a snad i větší spokojenost.

Kolik let už šéfujete hradeckým strážníkům?
Samotného mě to překvapilo, ale už je to více jak 15 roků.

Ing. Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové, v rozhlasovém studiu

Už jako kluk jste si představoval, že budete jednou pracovat u městské policie?
Asi vás zklamu, ale nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych se chtěl stát strážníkem nebo policistou. Pracoval jsem v privátní sféře a byla to opravdu náhoda, že jsem se stal ředitelem městské policie.

Podle průzkumu nám důvěřují čtyři pětiny občanů. To je fantastické a myslím si, že tím se můžeme klidně pochlubit.
Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové

Netáhlo vás to ke kriminálce nebo vyšetřovatelům, zkrátka ke státní policii?
Ne, skutečně. Měl jsem svoji vizi upřenou úplně někam jinam. A protože jsem předtím pracoval jako krizový manažer, tak jsem v tom chtěl pokračovat a nějakou roli jsem sehrál v tomto smyslu i u městské policie.

Čtěte také

Vy jste samozřejmě v řídící funkci, která obnáší něco jiného, než kontroly na ulici a rozdávání pokut. Ovšem praxe je asi důležitá.
Praxe je určitě důležitá. Já se úplně teoretické a odborné přípravě nemohu vyhnout, i mě samotného čekají teď například prolongační zkoušky před komisí ministerstva vnitra. Takže manažeři u městských policii opravdu musí umět to, co strážníci.

Počkejte, takže půjdete do ulic a nasadíte někomu botičku?
To ne, ale komise nás přezkouší z teorie, zda umíme zákony, zda máme představu o tom, jak zákony aplikovat v ulicích stejně jako strážnici. De facto naše přezkušování před komisí ministerstva vnitra je identické, jako mají strážníci.

Hradečtí městští strážníci pomáhají lidem - operační středisko

Jaký si myslíte, že je obraz městské policie v očích veřejnosti?
Já si myslím, že je lepší a lepší. Protože pokud to vnímám proběhlými sociologickými průzkumy, tak ve třech nebo čtyřech posledních, máme pozitivní hodnocení 80 procent občanů, což si myslím, že je velmi dobrý výsledek. Pokud strážníci v ulicích představují represivní, neoblíbenou složku, která musí něco prosazovat, tak spokojenost čtyř z pěti respondentů, kteří se vyslovili pro nás, je fantastické.

Věřím, že ve svých řadách máte spoustu srdcařů. Ale práce v době covidové je asi složitější. Jak se k vám lidé chovají?
Tady musíme odlišit první vlnu a teď probíhající druhou vlnu. V té první vlně nevěděli občané, a nevěděli ani ti, kteří občany usměrňují, jak přesně postupovat, byla to pro všechny neznámá věc. V té době všichni měli obavy, nevědělo se, co virus umí. Jestli se někdo nenakazí, všichni byli úzkostlivější, všechno dodržovali nařízení.

Hradečtí městští strážníci pomáhají lidem - monitorovací vůz

Obrovská sounáležitost byla cítit ve společnosti. Takže naznačujete, že spolupráce občanů už není taková, jako na jaře?
Tak to jsem úplně nechtěl říct. Samozřejmě máme své přestupce, kteří ignorují nařízení. Mohu potvrdit, že je trošku rozdíl mezi přístupem mladší a starší generace a těch, kteří třeba chtějí podnikat. Chtěl jsem říct, že teď už máme větší poznatky o covidu, máme více a kvalitnější ochranné pomůcky a víme jak k tomu přistupovat. Co nám trošku dělá problémy, to jsou stále se měnící různá nařízení.

Čtěte také

Změnila se riziková a problémová místa v našem krajském městě v souvislosti s koronavirem?
Tak v tomto smyslu zásadně ne. Stále víme, že může nastat problém s nepřizpůsobivými občany, mám na mysli bezdomovce. Na letišti je ubytovací kapacita pro tyto osoby, zatím se tedy nepotvrdilo, že by některý z nich byl infikovaný. Což kvituji s povděkem, protože z toho vyplývá spousta dalších povinností.

Na co jste nejvíc pyšný, co se vám povedlo?
To je složitá otázka. Ale určitě onen zmíněný sociologický průzkum a jeho výsledek. Tím se myslím můžeme pochlubit.

Práce se zvířaty je takový náš vedlejšák. Kvůli tomu jsme se museli nechat vyškolit na vysoké škole veterinární na odchytáře.
Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové

Máte dostatek strážníků?
Vzhledem k našim stávajícím úkolům a rozsahům kompetencí a povinností, tak si myslím, že máme podstav i tabulkový. Potřebovali bychom určitě o nějakých 30 až 40 strážníků víc. Abychom byli ve městě víc zastoupeni.

Čtěte také

A kolik vás tedy je dohromady v Hradci Králové?
V současné době kolem 120 zaměstnanců městské policie. V přímém výkonu je kolem 90 lidí, pak máme přestupkové oddělení, oddělení prevence kriminality a zbytek tvoří obslužný personál.

Tedy to je jedna z věcí, kterou byste si přál, aby se zlepšila?
Určitě. A vedle toho je určitě také potřeba pracovat na změně legislativy, respektive novele zákona o obecní policii. Myslím si, že novela by přispěla k tomu, abychom mohli lépe fungovat.

Hradečtí městští strážníci pomáhají lidem - čestná jednotka

V čem by měla podle vás přispět? Lidé mají občas pocit, že můžete úplně za všechno?
V ulicích města samozřejmě působíme spolu s kolegy od státní policie. My tady v Hradci Králové můžeme deklarovat, na rozdíl od jiných měst, že máme výborné vztahy s kolegy od státní policie. Nicméně právě naše legislativa zapříčiňuje, že naše činnosti jsou v očích občanů nejednoznačné. Občané nevědí, za co jsme odpovědní my, a za co zodpovídají státní policisté.

A to by měla změnit novela zákona?
Novela by podle mne měla vše konkretizovat a vymezit ještě další činnosti.

Městská policie také často pomáhá se zvířaty. Je to i podmínka toho, aby u vás člověk mohl pracovat, že bude mít kladný vztah ke zvířatům?
Tak to určitě, protože to je opravdu takový trošku náš takzvaný vedlejšák, ona práce se zvířaty. Právě kvůli této činnosti jsme se museli nechat vyškolit na vysoké škole veterinární na odchytáře.

Čtěte také

Takže máte specialisty ve svém týmu?
Máme specialisty, celkem jich je 15. A máme i speciální odchytové vozidlo, kam umisťujeme zachycená zvířata.

Co považujete za nejvíc speciální odchyt, ke kterému jste byli přivoláni?
Kolegové mi popisovali, že když tady byl nejmenovaný cirkus, tak jim utekla části jejich fauny. Takže naháněli slona, velblouda a snad ještě zebry a další zvířata. A ještě jedna hradecká perlička. Naši strážníci vyjeli na oznámení, že se travou na Moravském Předměstí plazí tři a půl metru dlouhá krajta.

Jsme zapojeni do projektu First respondent, strážníci poskytli spoustě lidem kvalifikovanou první pomoc. Máme na to i defibrilátory.
Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové

Pomůžete a chráníte. Máte ve svých řadách nějaké oceněné strážníky a koluje nějaká opravdu nezapomenutelná historka?
Určitě máme. My jsme zapojeni do projektu First respondent, takže v tomto systému jsme vyrozumíváni k postiženým osobám. Můžeme se pochlubit už řadou zachráněných osob, naši strážníci jim poskytli kvalifikovanou první pomoc. Máme na to i výbavu, defibrilátory a další zdravotnické pomůcky. A taková zajímavost, samotní strážníci poskytli v jedné prodejně první pomoc i svému kolegovi. A zachránili mu život.

Hradečtí městští strážníci pomáhají lidem

I takové příběhy píše život.
Ano, on tam byl mimo službu, byl si nakoupit a dostal nějakou srdeční slabost. Strážníci mu poskytli na místě první pomoc.

Na závěr, pane řediteli, máte nějaký vzkaz pro veřejnost?
Aby se lidé začali k sobě chovat ohleduplněji a vstřícněji.

Pavla Kindernayová a Ing. Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové, v rozhlasovém studiu

Říká ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek. Děkuji za návštěvu, ať se daří ve vaší práci, na shledanou.
Děkuji moc, na shledanou.

Spustit audio

Související