Mezi Hradcem, Pardubicemi a Chrudimí nejezdí vlaky. Vrátí se v půlce prosince

9. říjen 2023 08:44

Kvůli stavbě železničního mostu přes Labe nejezdí od dneška v úseku Pardubice - Hradec Králové a mezi Pardubicemi a Chrudimí vlaky. Cestující budou do 19. prosince přepravovat náhradní autobusy.

Podrobné informace o výluce jsou na stránkách Českých drah. Mostní stavba je součástí zdvojkolejnění části trati do Hradce Králové. Aktuálně začíná napojení kolejí na mostní stavbu v místní části Rosice nad Labem. Na nový most vlaky vyjedou před Vánocemi.

Napojení staničních kolejí začne v pondělí a odborná firma bude instalovat i trakční vedení. Kvůli tomu je nutná úplná výluka. Správa železnic pracuje na zdvojkolejnění úseku z Rosic nad Labem do Stéblové. Ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem jsou nová nástupiště a podchod.

Nový most, nové zastávky

Dokončuje se také rekonstrukce zastávky Pardubice-Semtín a cestujícím už slouží nová zastávka Stéblová obec, díky tomu to mají lidé z vesnice blíž na vlak. Všechna nástupiště jsou bezbariérová. Modernizované jsou všechny přejezdy.

Po zavedení jednotného celoevropského zabezpečovacího systému (ETCS) budou moct vlaky jezdit po trati rychlostí 160 kilometrů v hodině. Cestování mezi krajskými městy se tak zkrátí, teď trvá asi půl hodiny.

Dělníci dokončují práce na nosné ocelové konstrukci mostu, která váží 1350tun

Významnou součástí investice byla stavba dvoukolejného mostu přes Labe, jehož váha je 1350 tun. Jeho opěry a pilíře jsou železobetonové a délka samotného přemostění přesahuje 140 metrů. Všechny práce potrvají dva a půl roku.

Po dokončení stavby bude kompletně dvojkolejná trať z Pardubic do Opatovic nad Labem. Navazující úsek do Hradce Králové Správa železnic připravuje. Stavbu ale odmítá spolek Kaštanka. Od května příštího roku bude mít trať dvě koleje také z Rosic do Pardubic, kde pokračuje modernizace železničního uzlu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související