Mezi nejčastější dětské střevní parazity patří roupi

20. září 2023

Bohužel se v současnosti stále častěji šíří infekce roupů – střevních parazitů, které se projevují nejvíce u dětí. V případě nákazy je ale nutné přeléčit celou rodinu. Rodiče by si měli všímat průvodních jevů u dětí a včas vše řešit.

Na dovolené se většina lidí stravovala v místních restauracích nebo hotelových jídelnách, ochutnávaly se místní speciality a děti z různých částí světa byly v úzkém kontaktu například v hotelovém dětském koutku.

Mohlo se proto stát, že si celá rodina přivezla nějaké střevní parazity, ať už tasemnici nebo škrkavku. Bohužel se v současnosti stále častěji šíří také infekce roupů, která postihuje především malé děti. Jedná se o malé bílé červíky velikosti přibližně jednoho centimetru, kteří přežívají v tlustém střevě a kladou vajíčka v okolí konečníku, který pak velmi svědí. Pokud pozorujete, že se dítě často a intenzívně drbe v této oblasti, rozhodně zkontrolujte také jeho stolici. Při nákaze jsou totiž roupi ve stolici viditelní.

Léčbu celé rodiny je nutné zopakovat po šesti týdnech

Svědění v okolí konečníku a časté drbání dítěte v těchto místech nicméně není jediný problém, který nás může na infekci roupů u dítěte upozornit. Pokud na nákazu včas nepřijdeme, dítě postupně přestane prospívat, začne být hubené, nemá chuť k jídlu, v noci nespí a je mrzuté. Někdy děti trpí i nechutenstvím nebo problémy se stolicí.

Infekce většinou začíná právě u dětí, ale většinou se rychle rozšíří na celou rodinu. Nákaza může vzniknout jídlem, kdy vajíčka roupů dostaneme do těla tepelně nedostatečně upravenou stravou. Obzvláště děti pak mohou infekci šířit tím, že se intenzívně drbou, všeho dotýkají, strkají špinavé ruce do pusinky, půjčují si na pískovišti hračky apod. Tímto způsobem pak mohou infekci prostřednictvím vajíček roznést i v domácím prostředí. Proto je v případě nákazy vždy nutné léčit i celou rodinu. Aby se zabránilo reinfekci, doporučuje se léčení opakovat po šesti týdnech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.