Michael Žantovský: S prominutím řečeno aneb Můj život mezi slavnými a mocnými

11. leden 2024

Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský (nar. 3. ledna 1949) vypráví s nadsázkou a vtipem zážitky s osobnostmi světového dění jako byli královna Alžběta, Margaret Thatcherová, Goerge Bush st., François Mitterrand, Michail Gorbačov, papež Jan Pavel II, 14. Dalajlama... a bylo jich víc.

Autor vystudoval psychologii, ale v roce 1980 odešel z Výzkumného ústavu psychiatrického, kde pracoval, a živil se nadále jako překladatel, tlumočník, autor písňových textů a publicista.

Čte: Michael Žantovský
Režie: Naďa Dvorská
Premiéra: 2. 1. 2024
Natočeno: odkoupená nahrávka, vydalo vydavatelství Supraphone
Každý díl najdete na webu jen jeden týden!

V roce 1989 patřil k zakládajícím členům Občanského fóra, byl také jeho tiskovým mluvčím. Poté se stal mluvčím a poradcem prezidenta České republiky Václava Havla.

V letech 1992 až 1997 působil jako velvyslanec České republiky v USA. Poté byl do roku 2002 senátorem a v letech 2003 až 2009 působil opět jako velvyslanec České republiky v Izraeli, v dalším období pak ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Je nositelem medaile Za zásluhy o diplomacii za rok 2019.

V současnosti je Michael Žantovský jedním ze zahraničně-politických poradců prezidenta Petra Pavla.

Jako překladatel se zaměřuje zejména na moderní prózu a drama, z angličtiny překládá i povídky a filmy Woodyho Allena, o němž napsal monografii. Vydal také biografii Václava Havla.

Humorně pojatá kniha vzpomínek S prominutím řečeno vyšla v roce 2023 knižně v nakladatelství Prostor. Jako audioknihu ji v autorově interpretaci natočilo vydavatelství Supraphone. Vysíláme ji při příležitosti 75. narozenin Michaela Žantovského. 

Každý díl najdete na webu pouze jeden týden!

Spustit audio

Související