Michaela Klevisová: Cizí dům. Příběh ze staré chalupy, která je plná záhad

6. srpen 2023

Stará chalupa v západních Čechách, kterou koupila Marta s manželem, skrývá dávná tajemství. Je z dražby, o jejím původním majiteli toho ti noví moc nevědí. Možná příliš senzitivní Marta se ve starém domě moc necítí. I nedaleký vrch Vladař je opředený tajemstvím. A co ta stará mapka, kterou v domě našli?

Čte: Dana Verzichová
Připravila: Zuzana Vlčková
Napsala: Michaela Klevisová
Dramaturgie: Dominik Mačas
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2022

Michaela Klevisová se narodila a žije v Praze, část její rodiny ale pochází ze západních Čech, k nimž má autorka stále blízko. Proto ta západočeská  inspirace v povídce Cizí dům.

Michaela Klevisová je autorkou řady úspěšných detektivek. V současné době patří k nejprodávanějším autorům detektivní literatury u nás. Hned za svoji prvotinu Kroky vraha získala v roce 2008 Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku.

Stejného ocenění se dostalo v roce 2012 i jejímu dalšímu románu Dům na samotě. I v něm se objevuje zasloužilý kriminalista Josef Bergman, trochu samorost a bručoun, opak drsných frajírků, který vyšetřuje zločiny i v autorčiných dalších detektivkách – Zmizela v mlze, Sněžný měsíc, Dům na samotě, Drak spí, Prokletý kraj nebo v zatím posledním románu Vraní oko.

Michaela Klevisová a západní Čechy

Michaela Klevisová se narodila v roce 1976 v Praze. Jejím otcem je spisovatel Vladimír Klevis. Ač rodilá Pražačka má velmi blízko k západním Čechám, konkrétně k Plzeňsku. V dětství tam trávila hodně času u prarodičů na malé vsi.

Michaela Klevisová

„Dodnes kdykoli do těch míst přijedu, mám pocit, že čerpám sílu už jenom ze známé krajiny, známých vůní. Občas se mi po tom kraji zasteskne a prostě tam musím jet.“ Svěřila se v jednom z rozhovorů. Do západních Čech umístila i děj několika svých povídek.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio