Milan Uhde: Co věstí osmičky v českých historických datech

31. prosinec 2018

V roce 2007 vznikly v brněnském studiu Českého rozhlasu nahrávky, na kterých spisovatel, dramatik, vysokoškolský pedagog a politik Milan Uhde (ročník 1936) uvažuje o tom, co věstí osmičky v českých historických datech.

Ve svém esejistickém textu se autor vrací poměrně hluboko do historie. Klade si přitom otázku, zda je lepší vybojovat si národní existenci, nebo si ji vyjednat. Platí, že národ, který se nebrání, není hoden existence?

Reprízu pořadů, které byly natočeny v roce 2007 v dramaturgii Tomáše Sedláčka, uvádíme jako příležitost k bilancování v závěru dalšího osmičkového roku českých dějin – 2018.

Z dnešní perspektivy si můžeme sami za sebe odpovědět, zda naděje a optimismus vyjádřený Milanem Uhdem v roce 2007 došly v dalších deseti letech vývoje české společnosti naplnění.

Poučení z historie i autorův nadhled však současně ukazují, jak bychom se měli chovat v aktuální situaci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.