Miloš Urban: Host u tabule. Příběh staršího osamělého vdovce, u kterého na Štědrý den zaklepe na dveře mladá dívka

10. prosinec 2023

Text vyšel v povídkové antologii s názvem O Vánocích se dívám do nebe, kterou v roce 2012 vydalo nakladatelství Listen.

Čte: Michal Štěrba
Napsal: Miloš Urban
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 9. 12. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň

Byl nezvykle teplý Štědrý den. Anebo to vůbec Štědrý den nebyl?

„Uložil salát do spíže a šel zdobit stromek. Z komory přinesl pár škatulí a z té podlouhlé vytáhl stromeček. Že je čínský, mu nevadilo. Od živého byl k nerozeznání, a navíc šetrný ke stavu lesů, vždyť kolikrát ho už rozložil a zase složil? Kvůli Vlastimilovi nepadl na Šumavě jediný smrk!

Když píchl kmínek do stojanu a rozpažil větvičky, otevřel krabici polepenou dárkovým papírem a začal opatrně vyjímat vánoční ozdoby, samý Nový Bor, žádný Peking nebo kde je ti Číňani dělají, tím pádem žádný lakovaný plast, ale české foukané, ručně malované sklo, tedy pravé, když už nemá pravý stromeček. Na tom si zakládal.“

Úspěšný spisovatel a překladatel Miloš Urban se narodil v roce 1967 v Sokolově, část dětství prožil s rodiči na československé ambasádě v Londýně, druhou část a dospívání v Karlových Varech, kde v 80. letech vystudoval gymnázium. Poté odešel do Prahy studovat anglistiku a nordistiku na Filozofickou fakultu UK a v hlavním městě už zůstal.

Miloš Urban

Už více než dvacet let je kmenovým redaktorem nakladatelství ARGO, které vydává i jeho romány. Debutoval v roce 1998 románem Poslední tečka za rukopisy, který podepsal ještě jako Josef Urban. Svůj další román, gotický horor Sedmikostelí už vydal pod svým plným jménem Miloš Urban. V roce 2001 byla podle něj natočena stejnojmenná desetidílná rozhlasová četba. Za „zelený“ román Hastrman získal v témže roce cenu Magnesia Litera za prózu. V roce 2018 podle něj hudebník a režisér Ondřej Havelka natočil stejnojmenný film. Filmovou podobu dostal o pár let dříve i mysteriózní příběh románu Santiniho jazyk, který natočil režisér Jiří Strach. V roce 2019 vydal Miloš Urban Kar, románovou poctu Karlovým Varům, městu, kde prožil část dětství a mládí. Jeho zatím poslední knížkou je román Továrna na maso (2022), příběh z pražských Holešovic 20. let 20. století. Miloš Urban je také autorem mnoha povídek, které většinou publikuje v povídkových antologiích, jež pravidelně vydává nakladatelství Listen. V roce 2008 mu je „jeho“ nakladatelství ARGO vydalo sebrané v knížce s názvem Mrtvý holky.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio