Mirka Nezvalová: Setkání s budoucím králem

4. květen 2023

Tak jsem si podala ruku s britským králem Karlem III. Tedy tenkrát ještě s následníkem trůnu, protože se psal 23. prosinec 1992 a o nějaké korunovaci si princ Charles ještě mohl nechat jen zdát.

Tehdy na českobudějovickém vojenském letišti potřásl pravicí taky tehdejšímu řediteli Budvaru Jiřímu Bočkovi, veliteli letiště plukovníku Jiřímu Zábranskému nebo tehdejšímu českobudějovickému primátorovi Jaromíru Talířovi.

Pro nás pro všechny to byl tenkrát jedinečný zážitek. Čtyřmotorový letoun britského královského letectva následník trůnu sám pilotoval a poté nasedl do modrého BMW a vydal se do Českého Krumlova.

My pak trochu protekčně mohli nahlédnout do zaparkovaného letadla. Kapitán prozradil, že princ kratší cesty pilotuje sám, při delších jen startuje a pak přistává. Osádku tvoří devět členů, jeden z nich je jeho komorník. Na palubě je v ledničce i krev pro případnou transfúzi. Tenkrát v prosinci 1992 měl prý princ Charles za kniplem odlétáno přes dva tisíce hodin.

Až bude v sobotu nový britský král korunován, vzpomenu si i na hodně ošoupanou černou tašku, kterou jsem tehdy zahlídla u jeho sedadla, byla prý jeho oblíbená a nosil ji už pěkně dlouho.

Nebo jak mu šéfka českobudějovické Britské rady Renata Kaspříková chtěla předat vizitku a otevření její kabelky si málem vyžádalo zásah ochranky.

Když mu budvarský ředitel Boček předával soudek piva pro tehdy ještě žijící královnu matku s tím, že má prý ráda sklenku dobrého piva, tak se princ docela významně pousmál. Taky se zajímal, jestli se jedná opravdu o originální Budvar, a popřál, ať jdou dobře obchody a ať se budvarským pivo dobře vaří.

A pak přišlo ono zmíněné podání ruky. A ze schůdků letadla nám ještě zamával.

Sobotní korunovaci nového krále Spojeného království si stejně jako miliony dalších lidí určitě nenechám ujít. A nejen kvůli těm mým vzpomínkám.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Opilý mazanec

    Velikonoční svátky jsou za námi a můžeme začít plánovat, co příště s ohledem na tradice zvládneme lépe. Třeba, že se zdokonalíme ve zdobení kraslic nebo v pletení pomlázky.

  • Mirka Nezvalová: Velký pátek

    Na Velký pátek se prý otevírají hory a vydávají své poklady. Stačí se jen pořádně dívat, kde se rozsvěcují různá světýlka a mihotavé plamínky nebo září kapradí.

  • Mirka Nezvalová: Pivní putování

    Nedávnou jsme byli lyžovat v oblasti rakouského Schladmingu. Při polední siestě si k nám přisedl mladě vypadající senior Sebastian, který se hned zajímal, odkud že jsme.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.