Mírná zima přeje modernizaci pardubického koupaliště na Cihelně. Otevře v létě

21. únor 2024 07:50

Po dvou letech by měla letos skončit modernizace pardubického koupaliště Cihelna. Firma má sice termín dokončení až na podzim, chce ale spustit zkušební provoz už o prázdninách. Stavbaři přitom museli opravit bazény, vyměnit technologie, konstrukci tobogánu i zmodernizovat zázemí a tribuny. 

Práce na modernizaci koupaliště pokračují díky mírnému počasí i přes zimu. Některé části stavbaři obklopili konstrukcemi a opláštili, aby mohli bez odstávek pracovat a zachovali tam například optimální teplotu pro pokládku obkladů. Návštěvníky by mělo zařízení přivítat v červenci letošního roku.

„Musíme dodržovat technologické postupy, proto části bazénů halíme do konstrukcí a vevnitř topíme, aby i přes noc tam byla dodržená potřebná teplota. Jinak nám počasí vesměs přeje,“ řekl místopředseda představenstva společnosti Agrostav Roman Mokrý.

Hotový je padesátimetrový plavecký bazén nebo technologické zázemí pro čištění bazénové vody

Dělníci teď například pokládají dlažbu v dětském brouzdališti, polovinu mají hotovou. Kolem dokola je konstrukce zakrytá plachtami. Uvnitř jsou kamínka, která prostor vytápějí, aby tam byla pro pokládku správná teplota.

Teplá zima pomáhá

„Museli jsme udělat zabezpečení, aby byly dodržené všechny technické podmínky. To znamená, že jsme udělali konstrukce, které jsme opláštili fóliemi a plachtami, aby nedošlo k úniku tepla, topili jsme tam, abychom vysoušeli podklady, aby se daly správně položit izolace a dlažby,“ řekl stavební dozor investora Zdeněk Kocián.

Stavební firma pracuje na modernizaci koupaliště od prosince 2022. Hotový je padesátimetrový plavecký bazén nebo technologické zázemí pro čištění bazénové vody. Vyměněná je konstrukce, která drží tobogan. „Pracujeme v rekreačním bazénu, kde je 30 procent obkladačských prací hotových. Každé ráno se změří teploty, když nám to počasí umožní, spárujeme obklady,“ řekl Mokrý.

Práce na rekonstrukci koupaliště Cihelna pokračují i v zimě

Plavecký bazén už také podstoupil první zkoušky a je napuštěný vodou. „Proběhly zkoušky těsnosti, které byly úspěšné. Bylo všechno odzkoušeno, měřili jsme čistotu vody, vše proběhlo v pořádku. Bazén je zazimovaný, jsou tam polštáře, aby se při mrazu nepoškodily stěny ledem,“ řekl Kocián.

Zkušební provoz v létě

Oprava koupaliště, které patří městu, vyjde téměř na 137 milionů korun. Zkušební provoz by měl začít o letních prázdninách. „Od 1. července je předpoklad spuštění zkušebního provozu, to znamená, že všechny práce by měly být dokončeny. Během zkušebního provozu se pozná, co je potřeba opravit, případně dokončit. Po skončení sezony budou práce probíhat ještě v září a říjnu,“ řekl Kocián.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související