Místo chalupy si manželé pořídili zámek Dobrohoř. Neodradil je ani občasný zápach z nedalekého vepřína

21. prosinec 2022

Na konci Starého Města pod Landštejnem na Jindřichohradecku najdete bílou zámeckou budovu. To je Dobrohoř, kde mají svou jihočeskou „chalupu“ pár kilometrů od rakouských hranic už od roku 2013 manželé Jana a Jan Mužákovi.

„Celé to vzniklo náhodou. Syn mi poslal odkaz na inzerát s dotazem, jestli si nekoupíme zámek. Když jsem se podíval na obrázky budovy v ne úplně dobrém stavu a místností vybavených zámeckým nábytkem, tak jsem si řekl, že se tam dojedu podívat,“ vzpomíná Jan Mužák.

Zámek Dobrohoř na Jindřichohradecku

Na místě zjistil, že místnosti jsou úplně prázdné a dům v tragickém stavu. To ho od koupě odrazovalo. „Pak jsem se podíval z balkonu do krajiny kolem… Najednou se ve mně něco zlomilo a rozhodl jsem se, že do toho půjdeme,“ dodává.

Jana Mužáková s úsměvem přiznává, že jí manžel o koupi zámku řekl jen mezi řečí. „Manžel je realista, umí hospodařit, o finance jsem se tedy nebála. Když jsme sem ale v létě přijeli, tak jsem zjistila, že my jsme takoví blázni, kteří si koupili zámek vedle vepřína. Když občas zafouká, je to cítit,“ vypráví.

Mužákovi nezamýšleli, že by nabízeli ubytování, počítali spíše s galerií, a to se jim i díky kontaktům s českými a zahraničními umělci daří. Mezitím ale vybavili také pár pokojů pro ubytování a v plánu je i přístavba prostor pro vaření.

Ve velkém sále zámku Dobrohoř pořádají koncerty a zázemí pro občerstvení tady mají v sezóně všichni návštěvníci. Tak se díky nadšení Jany a Jana Mužákových za téměř deset let původně rozpadající se budova stala místem, kde se rádi zastaví nejen cyklisté. Dokonce už se tady uskutečnily dvě svatby.

Manžele Mužákovy navštívila na zámku Dobrohoř autorka magazínu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Celý pořad si poslechněte online.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.