Místo, kam dopadla bomba

22. září 2020

Skalní útvar  nedaleko Strašic a Medového Újezdu se nazývá Bílá skála a tyčí se 659 metrů nad mořem. Místní mu však říkají Bambule, pravděpodobně díky jeho tvaru. Nedaleko Bílé skály se pak nachází místo, kam během druhé světové války dopadla bomba.

Pojmenování Bílá skála není v Brdech ojedinělé. Najdeme jej například u Lázu, Kamenné, či nedaleko Rožmitálu. Název  vychází ze vzhledu vrcholů bez vegetace, které tak díky tomu mají šedobílé zbarvení. Bílá skála nad Strašicemi je součástí přírodního parku Trhoň.

Pozorovatelna požáru

V roce 1865 pozoroval z Bambule žhář Janeček požár Strašic, který sám založil. Posléze byl Janeček popraven v Plzni během poslední veřejné exekuce, která proběhla v Rakousku-Uhersku.

Svržení bomby

Na Bambuli také spadla v roce 1945 zřejmě omylem ze spojeneckého letounu bomba, po níž zůstal do dnešních dnů nedaleko skály mohutný kráter v zemi. "Byla to senzace. Seběhla se sem celá řada dětí i dospelých a marné bylo varování, aby tohle místo nenavštěvovala veřejnost, ale stalo se to takovým kultovním místem, protože Strašice a blízké okolí nebylo bombardováno a tohle byla velká událost pro místní i pro lidi z dalekého okolí," uvedl zakladatel Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

Vzdálenost od Plzně: cca 34 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Brdy: 77 romantických , dobrodružných a tajemných míst
Spustit audio