Místostarosta Českého Krumlova podle ministerstva neoprávněně používá titul inženýr. Politik to odmítá a chce podat žalobu

14. srpen 2023 15:22

Nezávislý místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř užívá podle vyjádření ministerstva školství neoprávněně akademický titul inženýr. Současný radní a zastupitel to odmítá. Uvádí, že při studiu na pobočce soukromé americké Newport University získal v polovině 90. let titul MBA. České úřady mu pak na základě nostrifikační doložky zapsaly do databáze obyvatel i do občanského průkazu titul inženýr.

„Tohle je originál diplomu Newport University, kde je vysvědčení s kredity z jednotlivých předmětů, a tady je ověřená kopie doložky, kde univerzita říká, že jsem díky splnění rozsahu studia, obhajobě diplomové práce a složení státních zkoušek oprávněn užívat titul inženýr v oblasti ekonomiky a managementu,“ ukazuje místostarosta Dalibor Uhlíř z hnutí Český Krumlov rozumem a srdcem svůj diplom z Newport University.

Dalibor Uhlíř, místostarosta Českého Krumlova

Mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Aneta Lednová ale upozorňuje, že na akademický titul v tomto případě nárok není. „Daná osoba na titul nárok nemá. Co se týče případného postihu, pak může jít o přestupek neoprávněného užití titulu,“ uvádí. V takovém případě hrozí pokuta až ve výši pět tisíc korun.

„Newport International University, s.r.o. Ostrava nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou a inženýr je český akademický vysokoškolský titul, který může udílet jen česká veřejná nebo soukromá vysoká škola, nikoli zahraniční univerzita,“ vysvětluje Aneta Lednová.

Dalibor Uhlíř doplňuje, že státní zkoušky a obhajobu diplomové práce absolvoval před komisí složenou z profesorů Technické univerzity v Ostravě a Newport University.

Petr Ptašek z Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava spolupráci s Newport University v mailové odpovědi vyloučil. „S Newport University nemáme, ani v minulosti neevidujeme žádnou spolupráci v podobě studia, vzájemného uznávání a udělování titulů a podobně,“ napsal.

Čtěte také

Dalibor Uhlíř je v současnosti připravený podat správní žalobu na školu, nebo ministerstvo školství. „Aby se ukázalo, kde nastala ta chyba. Od začátku říkám, že jsem nepodváděl, a srovnávat používání titulu s lidmi, kteří nevystudovali žádnou vysokou školu a vymýšleli si to, mi přijde absurdní. Vyzývám americkou ambasádu, protože to byla pobočka americké školy, která už údajně na našem území nefunguje, aby se k tomu nějakým způsobem postavila,“ reaguje.

Na sporné užívání titulu místostarostou Daliborem Uhlířem upozornili někteří obyvatelé Českého Krumlova na sociálních sítích.

Osm opozičních zastupitelů už zaslalo otevřenou výzvu starostovi města a žádají o jednoznačné vysvětlení. Podepsal ji například Martin Střelec zvolený za Nezávislé a zelené. „Už to nemůžou řešit občané, ale je potřeba se k tomu postavit nějak důkladněji, nebojím se říct oficiálně. Ten, kdo by to měl udělat, je podle nás spíš město jako takové, protože je v jeho zájmu, aby jeho statutární zástupce měl jednoznačně potvrzeno, jestli titul má, nebo nemá, a aby město vědělo, jestli ho může uvádět,“ říká.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády z hnutí ANO potvrdil, že tématu se budou věnovat zastupitelé na schůzi 31. srpna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související