Mistři bojových umění Ptáčkovi jsou nadšení uzbeckými metodami tréninku a tamní úctou ke starším

1. březen 2022

Sourozenci Ptáčkovi se nedávno vrátili z Uzbekistánu. Jak tam probíhá trénink a v čem se liší od toho českého? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Martina a Josef Ptáčkovi jsou sportovci ověšení velkou spoustou medailí. Kick box, hand to hand combat, karate, jiu-jitsu, grappling, to jsou jen některé disciplíny, ve kterých jsou sourozenci úspěšní. V posledních měsících se vydali do Uzbekistánu a do Litvy na mistrovství i tréninky. Nejen jejich uzbecká mise zajímala moderátorku Janu Rychterovou.

Otce nesměli při tréninku udeřit

„Mají tam jiné tréninkové metody, než máme my. A můžeme je přenést do svého tréninku, takže je to parádní zkušenost,“ vysvětluje Martina, proč trénovali v zahraničí. Kdyby si Pepa s Martinou měli vybrat, která země se jim líbí víc, vybrali by si jednoznačně Uzbekistán. Děti tam mají větší respekt k trenérům, lidé jsou srdeční a udělají pro vás to nejlepší. Je to země s krásnou přírodou a dobrým jídlem.

Martinu s Pepou do Uzbekistánu doprovázel tatínek, který s nimi trénuje. Pepa tady zažil jednu kuriózní příhodu: „Já i taťka jsme si tam skládali zkoušky na černé pásky. Člověka si tam prověří v nejrůznějších disciplínách. Mentalita v těchhle zemích je ale úplně odlišná. Mají velký respekt ke starším, cizincům a hlavně k rodičům. Začali jsme s taťkou zápasit a začali jsme se trochu tlouct. A oni pak přišli za mnou, že takhle to nejde. Tatínek mě tlouct může, ale já jeho ne, ani v rámci tréninku,“ směje se Pepa.

Při bojových sportech se musí přemýšlet

Jak je to s nebezpečností sportů, které Martina a Pepa trénují? „U sportu je důležité přemýšlet,“ říká Pepa. I když mluví o páčení, lámání nebo škrcení, všechno se týká jenom sportu a náznaků. Zápasník, který se ocitne v téhle situaci, musí sám vědět, kdy to má vzdát. „Když vidí, že už to nezvládne, musí to takzvaně odklepat. Rozhodčí to vidí a okamžitě zápas ukončuje“, dodává Martina.

V tomhle duchu vychovávají i svoje svěřence, kteří chodí na tréninky sebeobrany. Jedenáctiletá Ela a sedmiletý Heřman přišli se svými trenéry do studia Rádia Junior a rozpovídali se o tom, jak to na tréninku chodí. Poslechněte si to v našem audiu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související