Mobilizace, dožínky, ostrostřelci. Vzácné historické fotografie jsou k vidění v krumlovském divadle

5. únor 2024 08:37

O lidech, kteří již mezi námi nejsou. Tak zní podtitul výstavy historických fotografií v předsálí městského divadla v Českém Krumlově. Raritní snímky zavedou návštěvníky do první poloviny 20. století na jihu Čech. Představují dění na vsích, mobilizaci v září 1938, ale i dobové portréty.

„Tady jsou dožínky v Mirkovicích, tři fotografie, které jsem dostal z pozůstalosti. Na dalších dvou snímcích jsou živé obrazy s naznačením dějin – svatba kněžny Libuše a ta druhá je popsaná jako lešetínský kovář,“ ukazuje kurátor Ladislav Pouzar v předsálí divadla v Českém Krumlově.

Snímky podle něj pravděpodobně pocházejí z let 1905 až 1938. „Část jsou skeny přímo z těch starých fotek, část je z negativů ze skel. Je to jakási sbírka více autorů a více zdrojů,“ uvádí.

Lidé uvidí například krumlovské ostrostřelce. „Jsou to negativy na sklech z Regionálního muzea. Podle toho, že jsou ostrostřelci focení v Parkánu před skálou, si troufnu jako autora určit Josefa Wolfa,“ říká Ladislav Pouzar.

Josef Wolf byl souputníkem dnes již slavnějšího Josefa Seidla. „Jak Josef Seidel, tak Josef Wolf se vydali na zkušenou po Evropě. Seidel se vrátil dřív a odkoupil ateliér, takže Wolf si musel hledat jiné místo a usídlil se v ulici Parkán,“ vypráví kurátor.

Čtěte také

V druhé místnosti divadelního předsálí jsou vystavené hlavně portrétní fotografie. „Vypadá to, že z velké části se jedná opět o snímky z archivu Josefa Wolfa. Část je vyloženě portrétní, svatební a část zachycuje divadelní kostýmy nebo kostýmy na maškarní ples,“ upřesňuje Ladislav Pouzar.

V poslední části výstavy je k vidění nejmladší snímek kolekce, který zachycuje mobilizaci. „Tato fotografie je jednou z nejcennějších, na originále je napsáno: Mobilizace Borovany. Podle oblečení a vybavení by to měla být mobilizace z 23. září 1938. Velkou zajímavostí přitom je, že při mobilizaci se nesmělo fotit,“ doplňuje Ladislav Pouzar.

Výstava historických fotografií v předsálí městského divadla v Českém Krumlově potrvá do 4. března.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související